Zindelijkheidstraining: op welke leeftijd?

Kinderen vanaf een maand of vijftien kunnen opeens tegen je zeggen dat ze ‘poep’ of ‘plas’ voelen. Maar dat wil nog lang niet zeggen dat je ze zindelijk kunt maken! Sowieso is het niet bewezen dat kinderen eerder droog zijn door zindelijk maken en toilettraining, dan wanneer een kind er aan toe is. Eerst een logje over de leeftijden voor zindelijkheid. Later eentje over methodes…Met 15 maanden kunnen kinderen zeggen dat ze poep of plas voelen.

Met 18 maanden hebben de meeste kinderen voldoende kracht in de sluitspieren om hun plas te kunnen ophouden (poep meestal nog wat later). Maar kunnen ophouden is nog iets anders dan willen ophouden en er op tijd aan denken. Dat komt bij de meeste kinderen pas zo rond hun derde verjaardag.

’s Nachts droog blijven komt vaak nog wat later, meestal tussen 3 en 6 jaar oud.

Ook zijn er kinderen die zo aan het spelen zijn, dat ze het vergeten of zo diep slapen dat ze in hun bed plassen. Het is heel normaal als kinderen tot een jaar of zeven af en toe nog ‘ongelukjes’ hebben.

Als het allemaal nog langer duurt is het raadzaam om eens naar de huisarts te gaan.

Lees ook:Te laat zindelijk maken geeft ellende op latere leeftijd
Lees ook:Zindelijkheid stimuleren, niet trainen
Lees ook:Zo maak je je kind nog sneller zindelijk!
Lees ook:Luiers die met je meedenken: ze zijn in aantocht!
Lees ook:Kinderen steeds later op het potje

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Zindelijkheidstraining: op welke leeftijd?

  1. Gwen

    Helemaal eens om er makkelijk tegen aan te kijken. Ieder kind houdt zijn/haar eigen tempo aan. Ik heb veel baat gehad bij de peuterplaskalender (www.ophetpotje.nl). Een makkelijk systeem (je kunt het ook zelf maken), maar het hielp bij mij als wondermiddel!

      /   Reply  / 
  2. Debby Mendelosohn

    Kinderen kunnen vaak veel eerder zindelijk zijn dan tegenwoordig vaak wordt aangenomen. 100 jaar geleden waren de meeste kinderen rond een jaar uit de luiers. Inmiddels tonen steeds meer onderzoeken en boeken aan dat kinderen inderdaad met een jaar dag en nacht zindelijk kunnen zijn. Je moet alleen als ouder weten dat het kan en hoe het kan. Zelf ben ik moeder van 5 kinderen en zwanger van mijn zesde. Mijn kinderen waren met 1,5 dag en nacht zindelijk. Het was heel eenvoudig en leuk om ze zindelijk te maken. Mijn kinderen hadden echt plezier in de potjessessies. Mijn ervaringen heb ik opgeschreven en zijn na te lezen op mijn website: http://www.spelendzindelijk.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>