Met kinderen spelen draagt bij tot een snellere ontwikkeling

Schermafbeelding 2014-04-13 om 20.25.58Ga iets met je peuter doen! Daar wordt hij of zij een heel stuk gelukkiger van dan wanneer je de televisie aanzet. Ookp dragen interactieve activiteiten bij tot een snellere ontwikkeling, zo is gebleken uit onderzoek van twee Engelse universiteiten die de relatie tussen televisie kijken en dynamische activiteiten in kaart brachten. Schilderen en tekenen zijn uitstekend om de motorische ontwikkeling bij peuters te bevorderen. Verhaaltjes lezen en zingen hebben een positieve invloed op de spraakontwikkeling. Daarboven worden kinderen ook gelukkiger van doe-activiteiten dan van passieve activiteiten zoals televisie kijken. Onderzoeker Laurence Roope is overtuigd: “Wanneer kinderen televisie kijken, verliezen ze kostbare tijd om activiteiten uit te voeren die wel bijdragen tot een snellere ontwikkeling.”Wel hangt het soort activiteit af van de leeftijd van het kind. Tot en met 1 jaar is het bekijken van prentenboeken ideaal. Op latere leeftijd is het echter beter om meer interactie in te bouwen door bijvoorbeeld een verhaal voor te lezen of samen te tekenen.
Over de resultaten van het onderzoek bestaat nog geen honderd procent zekerheid. “Er werden nog maar weinig gelijkaardige onderzoeken uitgevoerd bij jonge kinderen. Als de resultaten in de toekomst bevestigd worden door andere onderzoeken, kan dat gevolgen hebben voor de manier waarop wij over opvoeding denken”, zegt onderzoeker Paul Anand. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 800 kinderen tussen twee en drie jaar.

Lees ook:Televisie kijken geeft kinderen hoge bloeddruk
Lees ook:Kinderen krijgen dikke buik van televisie kijken
Lees ook:Televisie doet niets voor kinderen
Lees ook:Laat peuters niet teveel tv kijken: het levert gedragsproblemen op
Lees ook:Televisie kan kinderen flink schaden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>