Werkende mama’s gaan allemaal gebukt onder schuldgevoel

WorkingMomIsraëlische onderzoekers hebben ontdekt alle werkende mama’s een groter schuldgevoel hebben dan werkende papa’s. Werkende vrouwen kampen met een slecht gevoel omdat ze denken dat ze als mama tekortschieten en vrezen dat ze slechte werknemers zijn door de zorgen over hun gezin. Mama’s stressen meer over hun job naast het werk dan vaders en hebben meer negatieve gedachten over hun gezin tijdens het werk. Het verrassende is dat beide ouders overdag over hun gezin denken, maar vooral bij moeders staat dit in verband met een hoger stressniveau en negatieve gevoelens. Ik herken dit zo! En dan moet je weten dat ik thuis werk en de kinderen dus heel veel zie. Maar toch: als ik een tekst aan het schrijven ben, krijgen de kinderen mijn aandacht niet. En daar voel ik mij toch niet lekker bij.Sociologe Shira Offer aan de universteit Bar-Ilan in Israël deed het onderzoek naar de druk op werkende ouders in veeleisende jobs bij 402 Amerikaanse moeders en 291 vaders. Ze onderzocht de tol van mentale arbeid als gedachten en zorgen die de prestaties treffen, die de concentratie bemoeilijken en zelfs onze slaap treffen. Werkende moeders verrichten ongeveer een vierde van de tijd dat ze wakker zijn mentale arbeid. Bij werkende vaders is dat ongeveer een vijfde van hun tijd. Dat telt wekelijks op tot 29 uur voor dames en 24 uur voor heren. Ongeveer 30 procent van deze tijd spenderen mama’s en papa’s aan het denken aan gezinszaken.
“Mijn onderzoek toont aan dat de verschillen tussen mannen en vrouwen qua mentale arbeid meer een kwestie van kwaliteit dan van kwantiteit zijn. Moeders die verantwoordelijk zijn voor de verzorging van kinderen het gezinsleven, denken vaak aan de minder leuke aspecten en zijn vaker bezorgd. We weten dat vrouwen degenen zijn die hun werkschema aan het gezinsleven aanpassen. Vaak blijven de mama’s thuis voor een ziek kind. Dit kan ervoor zorgen dat ze vinden dat ze niet genoeg tijd aan hun job spenderen en dat ze na de kantooruren tijd moeten inhalen. Het resultaat is dat ze buiten de werkplek nog aan hun job denken. “Werkende mama’s dragen een dubbele last: de druk om een goede moeder én om een goede werknemer te zijn. Mannen kunnen hun werkstress beter op kantoor achterlaten, ze zijn beter in het stellen van grenzen tussen hun werk en hun gezin. Dit is waarschijnlijk mogelijk doordat de vrouw de grootste verantwoordelijkheid voor het huishouden en de opvoeding van de kinderen draagt. Het klopt dat moderne vaders tegenwoordig meer helpen in het huishouders dan hun voorvaders. Maar vrouwen dragen nog steeds de grootste verantwoordelijkheid en dat moet veranderen.”

Bron: HLN

Lees ook:Vooral vaders willen meer tijd met kinderen
Lees ook:Kindjes van werkende mama’s sneller ziek
Lees ook:In driekwart van de gezinnen werken beide ouders
Lees ook:Kleuters maken vrouwen ongelukkig
Lees ook:Kinderen maken vrouwen beter in werk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>