Co-ouders: jullie doen het goed!

Wat een fijn nieuws voor mij om te lezen in Trouw: Kinderen van gescheiden ouders die afwisselend bij hun vader of moeder wonen, zitten lekkerder in hun vel en halen hogere cijfers op school dan kinderen die na een scheiding bij één van de ouders wonen of in een stiefgezin, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht onder 5300 kinderen. De uitkomsten staan in het boek ‘Kinderen uit nieuwe gezinnen’, dat vandaag verschijnt. Ik co-ouder nu ruim een jaar met mijn ex en ik kan inderdaad niet anders stellen dan dat het prima gaat en dat de kinderen er prima onder gedijen. Momenteel heeft één op de vijf basisschoolleerlingen gescheiden ouders en in de afgelopen tien jaar steeg het percentage ouders dat na een scheiding besluit tot co-ouderschap van vijf naar twintig procent. Van de basisschoolleerlingen wier ouders uit elkaar zijn pendelt bijna een kwart tussen vader en moeder. Sommige kinderen wonen om de week bij een van de ouders, anderen drie dagen bij de één en vier bij de ander. Dat is weliswaar veel gesleep met spullen en knuffels, toch doen deze kinderen het beter dan andere kinderen van gescheiden ouders. “Dat komt omdat Nederlandse co-ouders veel minder ruzie maken dan andere ex-partners”, zegt onderzoeker en één van de auteurs Ed Spruijt. “Als ouders het samen eens zijn, hebben kinderen veel minder last van een scheiding.” Ik wou dat alle gescheiden ouders dát eens in hun oren knoopten!
Co-ouderschap werkt niet als de scheiding te pijnlijk is. En denk ook niet dat co-ouderschap het allerbeste is, want het gaat met kinderen uit gezinnen die intact zijn nog altijd beter. Spruijt is voorstander van ‘birdnesting’, waarbij de kinderen in het ouderlijk huis blijven wonen en de ouders elkaar daar afwisselen. “Voor kinderen is dat beter, maar ouders willen dat meestal niet. Die kiezen ook voor hun eigen geluk en gaan er vanzelfsprekend vanuit dat kinderen wel kunnen slepen.” Tja, leuk gezegd, maar dat werkt inderdaad niet, zeker niet als je weer een nieuwe relatie hebt. En ik kan me ook zo voorstellen dat je als vrouw niet de hele tijd zin hebt de rotzooi van je ex op te ruimen! Nee: leuk bedacht, slecht in de praktijk!

Lees ook:“Het moet bij een scheiding meer om de kinderen draaien”
Lees ook:Steeds meer kinderen lijden onder gescheiden ouders
Lees ook:Kinderen van gescheiden ouders gaan zelf ook vaak scheiden
Lees ook:Moeder favoriet na scheiding
Lees ook:Kinderen van gescheiden ouders blijven vaker zitten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Co-ouders: jullie doen het goed!

  1. Sabrina

    Hier was ik inderdaad weleens benieuwd naar! Ik ging hier altijd al vanuit, maar heb nu “bewijs” om mijn mening te onderbouwen :)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>