Het hanggedrag van je kinderen komt misschien wel door jou!

Of je kind de hele dag onderuitgezakt hangt op de bank en niets doet, heeft te maken met jouw genen, of die van je man, lees ik net in Metro. Want onderzoek wijst uit dat genetische aanleg een rol kan spelen in het aantal uren dat jongeren televisie kijken, computerspelletjes spelen en internetten. Kijk dus eerst maar eens naar jullie eigen gedrag op die leeftijd, voor je je kind erop aanvalt…
Bij jongens speelt genetische aanleg een grotere rol dan bij meisjes, zo blijkt uit Nederlands onderzoek van het VU Medisch Centrum gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Ouders kunnen kinderen met aanleg voor passiviteit wel sturen, mits ze er bijtijds mee beginnen. Met name bij jonge tieners is de invloed van het thuisfront op het gedrag groot.
Uit het onderzoek blijkt dat het verschil in gedrag van 12-jarige jongens voor 35 procent kan worden toegeschreven aan de genen, bij meisjes voor 19 procent. Voor de rest spelen omgevingsfactoren zoals omstandigheden thuis of op school een rol.
“Deze resultaten onderstrepen het belang van een goede opvoeding. Er zijn jongeren die een genetische aanleg hebben om veel voor de buis te zitten. Maar het onderzoek laat ook zien dat de omgeving thuis voor jongens en meisjes aanvankelijk minstens zo’n grote invloed heeft op het gedrag. Als een ouder zijn kind motiveert om actiever te zijn, maakt dat dus een groot verschil”,stelt Gemund Daal, communicatiecoördinator van Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Dat moet bijtijds gebeuren, benadrukt hij.

Nou, aan de slag dus!  Voordat je kind ten prooi valt aan de gevaarlijke ziekte die overgewicht heet!

Lees ook:Televisie op de kinderkamer verhoogt het aantal kijkuren
Lees ook:Jonge meiden voelen zich schuldig over eten
Lees ook:Autistische meisjes anders dan autistische jongetjes
Lees ook:Spijbelaars meestal kinderen van gescheiden ouders
Lees ook:Ham of salami op brood kinderen vergoot de kans op darmkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>