Ouderschap maakt niet heel erg gelukkig

‘Maken je kinderen jou gelukkig?’ vroeg een vriend mij vandaag, toen ik weer flink aan het mopperen was. Jee…ja, nou best wel. Maar het brengt ook wel een hele hoop ellende met zich mee hoor… Maar dat hardop uitspreken is natuurlijk not done. De zorgen, het vele regelen, alle ruzies, de voortdurende angst…nee, dat weegt niet altijd even goed op tegen de liefde die je voor ze voelt. Soms ben je gewoon moe en een beetje klaar met je rol als ouder. Onder de streep maken ze mij gelukkig – zeker. Maar er zijn momenten… Bij jullie ook wel toch?Uit een onderzoek van het tijdschrift J/M Ouders bleek deze week dat moderne opvoedgewoontes, met veel bemoeienis met het kind, leiden tot veel stress bij ouders. Zij dreigen ‘hyperouders’ te worden. Maar ook los daarvan maakt het hebben van kinderen mensen gemiddeld vaker ongelukkiger dan gelukkiger, blijkt uit een rondgang langs vooraanstaande onderzoekers. Mochten mensen dat al ergens lezen, dan lijken ze te denken het juist voor hen wel niet opgaat. Het zou een teken kunnen zijn van de kracht waarmee grootschalige illusies in stand worden gehouden.
De meeste mensen willen kinderen en verwachten dat die hun geluk zullen vergroten. Het merendeel van de ouders van jonge kinderen zeggen dat die hen inderdaad gelukkiger hebben gemaakt. Maar uit onderzoek blijkt dat de gelukkigste periode in het gemiddelde huwelijk vóór het eerste kind valt. Daarna wordt de relatie direct slechter. Mensen vullen gemiddeld een lagere score in op vragen naar geluk en welbevinden. Als de kinderen het huis uit zijn neemt het geluksgevoel van ouders weer toe.

Bron: NRC

Lees ook:Alleen echte euforie bij eerste kind
Lees ook:Hoe schat jij het geluk van je kind in?
Lees ook:Kids maken ouders niet gelukkiger
Lees ook:Kinderen maken papa’s gelukkiger
Lees ook:Kinderen funest voor je relatie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>