Beperk complimentjes aan je kinderen

Prijs je kinderen niet teveel de hemel in; hun motivatie kan erdoor tot het nulpunt zakken, zo blijkt uit Brits onderzoek. Ik kan er wel een beetje inkomen. Als ik ouders soms hysterisch hoor kirren omdat hun kroost eenĀ  minimale prestatie neerzet denk ik; ‘wat als het echt spectaculair wordt…laat je dan een fanfarekorps aanrukken?’ Een beetje realisme kan geen kwaad lijkt me! Aan de andere kant; je mag je kind natuurlijk wel zo nu en dan een compliment geven!De auteurs Ashley Merryman en Po Bronson trekken deze conclusie na 150 verschillende onderzoeken te bestuderen, daaruit leiden ze af dat studenten die te veel geprezen worden het risico lopen minder moeite te doen voor hun studies en minder gemotiveerd zijn. Zelfs jonge kinderen zijn hier kwetsbaar voor, zeker intelligente meisjes. Uit een studie blijkt namelijk dat een meisje zeggen dat ze slim is, maakt dat haar punten met 20 procent dalen. De experts denken dat druk om nog beter te presteren de oorzaak is.
Uit onderzoek blijkt dat het een moderne trend is voor ouders hun kinderen te vertellen hoe intelligent en getalenteerd ze zijn om hun zelfvertrouwen en zo hun prestaties te stimuleren. Dit kan volgens de experts een positief effect op korte termijn hebben, maar op lange termijn gaan ze geloven dat jongeren niet hard moeten werken om iets te bereiken of kan het voor een onnodig hoge prestatiedruk zorgen en zo voor een afkeer voor studeren zorgen.
Auteurs Ashley Merryman en Po Bronson zeggen dat complimenten beperkt, oprecht en de moeite moeten zijn en over de inspanning, maar niet over de prestaties moeten gaan. Steeds meer academici beweren dat het werk van leerkrachten ondermijnt wordt door het geloof dat je complimenten moet geven. Een recent rapport beweert dat het scholingssysteem, die stickers en snoep geven bij goed werk of gedrag, de zin van kinderen om te studeren vernietigt. Dat komt omdat dit ze het gevoel geeft dat ze omgekocht worden. Kinderen willen eerder voelen dat ze vorderingen maken over een lange periode dan dat ze onmiddellijk geprezen worden. “Een beloning is iets waar je naartoe moet werken. Het moet erkenning geven voor hun vorderingen. Bijvoorbeeld als je leert zwemmen, krijg je eerst een bevret voor een 25 meter, dan voor 50 meter”, besluiten de experts.

Lees ook:Veel ouders overschatten de kwaliteiten van hun kinderen
Lees ook:Moeders: ga werken! Dat maakt je gezond!
Lees ook:Werkende moeders gezonder rond veertigste
Lees ook:Kinderen vallen ten prooi aan Facebookdepressie
Lees ook:Te veel fijnstof in 115 basisscholen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>