Jongeren kunnen financiële verantwoordelijkheden niet aan

'Mag ik ook een iPod?', vroeg ons 7-jarig zoontje nadat hij de vorige week door mij aangeschafte iPod Shuffle toch wel heel erg interessant bleek te vinden. 'Van mij wel!' Hij keek opgetogen. 'Maar dan moet je er wel voor sparen. De helft van je bankrekening, de andere helft van je zakgeld. Er klonk een vermoeide zucht. 'En als je klusjes doet, bijvoorbeeld de hond uitlaten, dan krijg je extra geld.' Ineens werd het weer aantrekkelijker. Ja, voor niets gaat de zon op. Ik heb veel liever dat hij spaart voor een iPod, dan dat hij iedere week euro's stukslaat aan Pokémonplaatjes. Ik hoop nu een basis te slaan voor later. Want……veel jongeren kunnen hun financiële verantwoordelijkheid niet aan. Ze lenen geld zonder te weten of ze het kunnen terugbetalen, sparen onvoldoende, hebben moeite met rondkomen en sluiten vaak geen aansprakelijkheidsverzekering, zo bleek vandaag uit een onderzoek van Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

 

Volgens het Nibud worden jongeren tot en met 25 jaar zonder voldoende financiële kennis en inzicht verantwoordelijk gesteld voor hun geldzaken. Het instituut pleit voor een betere financiële opvoeding thuis en op school.

 

Volgens het onderzoek leent meer dan een derde van jongeren boven de 21 jaar wel eens geld. De helft van hen leent bij een bank. Van deze groep heeft 30 procent geen idee hoe hoog de rente is en hoe lang ze moeten aflossen.

Het Nibud maakt zich ook zorgen over het spaargedrag van met name mbo'ers en jongeren zonder baan. Van hen heeft 77 respectievelijk 55 procent een spaarrekening, terwijl het gemiddelde bij alle jongeren 85 procent is. De meeste jongeren sparen niet regelmatig, alleen als er geld overblijft.

Een kwart van jonge mensen van 15 tot 25 jaar heeft moeite met rondkomen. Twee op de vijf staat wel eens rood.

Slechts de helft van de jongeren heeft een aansprakelijkheidsverzekering, blijkt uit het onderzoek. Bovendien heeft 30 procent van de jongeren die op zichzelf wonen geen inboedelverzekering.

  • Reacties op dit bericht? Mail de redactie.
  • Altijd op de hoogte met de gratis NU.nl/nieuwslezer
  • Onderweg op de hoogte blijven? Ga naar NU.nl/pda
  • NU.nl homepage
  • –>

    Lees ook:Financiele opvoeding kinderen meer en meer belangrijk
    Lees ook:Vroeg starten met zakgeld goed voor financieel besef
    Lees ook:20 procent 10-jarigen krijg nog geen zakgeld
    Lees ook:Nibud: 71% van de kinderen tussen 12 en 18 vindt geldzaken lastig
    Lees ook:Zakgeld maakt kinderen wijs met centjes

    Geen reacties // Reageer

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Naam

    Website

    Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

    De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>