Opvoedingsstijlen tijdens de zwemles…

Zwemles is en blijft een plek, waar opvoeden heel zichtbaar is. Is het niet de zwemjuf, die de kinderen de huid vol scheldt – of juist aanmoedigt… dan zijn het de ouders wel. Hoe vaders en moeders hun kinderen begeleiden bij het aankleden: alles voor hen doen of juist hen laten aanmodderen… Hoe zij er tijdens de les bij zitten: op het puntje van hun stoel meebewegend of achterover geleund aan de bar…

Zelf ben ik een moeder die de kinderen het liefst alles zelf laat doen, maar die wel spastisch zit mee te bewegen als mijn kinderen borstcrawl oefenen. Dáár wat meer achterover leunen is mijn ‘leerpunt’. En tijdens dat achterover leunen valt er nog een hoop te beleven!

Vandaag viel me vooral op hoe een moeder haar zoontje aan het pushen was. Alle kinderen moesten duiken en door het gat in het gele zeil heen zwemmen. De moeder van Mario begon al bij voorbaat te roepen: Mario, jongen, doe je best! Je moet alles geven hè. Diep duiken! Maar dat was niet voldoende. Mario, kom eens hier jongen. Mario wilde niet. Maar ik wil het wel, kom hier! Schoorvoetend kwam het jong bij zijn moeder. En duiken hè! Diep! Je moet echt je best doen hoor! Stel me niet teleur!

Kijk, dat je al die dingen dènkt is één ding (dat doe ik ook!), maar dat je ze zègt… Ik hield -eerlijk gezegd- mijn hart vast, maar Mario dook mooi door het gat heen en kreeg even later te horen dat hij op mocht voor diploma-B. De opluchting en triomf was van het gezicht van Mario’s moeder af te scheppen. Ik wed dat zij het gevoel had, het prima gedaan te hebben.

De moeder van Casper vertrouwde mij toe, dat hij tijdens zwemles tien keer moet plassen, omdat hij zo zenuwachtig is. Hij is erg bang, zei ze. Maar wat deed ze: ze nam Casper apart en ik hoorde haar zeggen: doe nou eens een keertje je best! Ook een vorm van pushen. En ook hij mag zaterdag op voor diploma B.

En mijn kinderen? Ik moedigde ze aan, stak honderd keer mijn duim op dat het goed ging. Leefde mee en lachte toe. Door het gat, dat kunnen ze allang. Toch mogen ze nog niet op voor B. Nog wat meer werken aan borst- en rugcrawl. Mmmm, al die vriendelijke stimulering van mij werkt dus niet zo goed… Toch maar eens wat meer gaan pushen? Nee, bij mijn kinderen zou dat absoluut averechts werken. Laat ze inderdaad nog maar eens wat beter leren zwemmen. En dat lukt vooral door deze zomer nog wat te blijven oefenen.

Lees ook:Super Mario behang; naar bed met je computergame
Lees ook:Huilend leren zwemmen
Lees ook:Een moeder met regels…
Lees ook:Mario & Sonic op de Olympische Spelen nu in de winkel
Lees ook:Van drinken tijdens je zwangerschap krijg je ettertjes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>