Vijf euro voor mooie rapporten, vijftig euro voor verjaardagen kind

Schermafbeelding 2014-07-07 om 19.32.55Mijn dochter had een prachtig rapport. Ze krijgt er van mij vijf euro voor. En waarschijnlijk van haar vader ook. En ik zie mijn vriend haar ook nog wel vijf euro geven. Het is dus heel lucratief om hier goed te scoren op school. Drie op de vijf basisschoolleerlingen krijgen rapportgeld. Doorgaans bedraagt dat zo’n vijf euro per rapport. Aan verjaardagscadeaus besteden ouders doorgaans vijftig euro per kind. Dat meldt budgetinstituut Nibud maandag na onderzoek. Wij zitten met verjaardagscadeaus altijd rond de 70 euro. En dan krijgen ze dus ook nog bij papa iets in die richting. Misschien zijn ze wel een klein beetje verwend…
Veertien procent van de ouders geeft op geen enkele manier een beloning voor het rapport. Een kwart van de ouders geeft een cadeau in plaats van geld, terwijl 63 procent doorgaans vijf euro geeft voor het rapport. De meeste ouders doen dit om hun kind te belonen voor de prestaties.  Bij cadeaus speelt het inkomen van de ouders een rol. Ouders die meer dan drieduizend euro netto per maand te besteden hebben geven hier doorgaans 65 euro aan uit. Ook speelt mee wat een kind wil hebben. De helft van de ouders zwicht daarnaast wel eens als hun kind vraagt ze iets te kopen wat anderen hebben. Hoe hoger het inkomen, hoe sneller ouders tegemoetkomen aan de wensen van hun kinderen.
Het Nibud raadt ouders aan vooral standvastig te zijn en niet te snel te zwichten voor de wensen van hun kinderen.”Voor de financiële opvoeding is het belangrijk dat kinderen leren dat er grenzen aan hun wensen zitten.”
Rapportgeld is voor de financiële opvoeding volgens het Nibud niet nodig. Zakgeld is wel ‘leergeld’ en het Nibud stelt dat kinderen vanaf 6 jaar zakgeld moeten krijgen. Hoe hoog dat bedrag moet zijn moet volgens het instituut afhangen van wat de ouders kunnen betalen en wat ze vinden dat het kind ervan moet kopen. Ook voor verjaardagscadeaus moeten ouders vooral kijken naar wat ze kunnen betalen.

Lees ook:Financiele opvoeding kinderen meer en meer belangrijk
Lees ook:Zakgeld maakt kinderen wijs met centjes
Lees ook:Vroeg starten met zakgeld goed voor financieel besef
Lees ook:Heel veel ouders sparen voor de opleiding van hun kinderen
Lees ook:Zakgeld: wat moeten we er mee? Het NIBUD weet raad!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>