Duizenden kinderen door crisis niet naar school

indexKinderen betalen de rekening van de crisis, zo concludeert de Kinderrechtenmonitor 2013, vandaag gepresenteerd door Kinderombudsman Marc Dullaert. „Steeds meer kinderen leven in armoede, de crisis heeft ook gevolgen voor het onderwijs en de zorg.” Ook maakt Dullaert zich zorgen over toenemende spanningen in gezinnen met financiële problemen. Bah, bah, bah. Het is schrijnend allemaal. Hoe lang gaat dit nog duren? De monitor laat op basis van feiten en cijfers, trends en ontwikkelingen zien hoe het met de rechten van kinderen in ons land is gesteld. Hoewel het op hoofdlijnen goed gaat, zijn er wel blijvende zorgen. Dullaert: „Een op de negen kinderen leeft in armoe en goed onderwijs op maat voor kinderen die extra zorg nodig hebben, wordt maar geen vanzelfsprekendheid.” Zo gaan bijvoorbeeld duizenden kinderen gaan niet naar school. Dat wist ik echt niet! En ook zijn er voor kinderen en jongeren lange wachttijden in de zorg en zijn veel kinderen nog slachtoffer van mishandeling. Verder is de situatie van asielzoekerskinderen niet structureel verbeterd. Dan zijn er ook nog jaarlijks 9000 zwerfjongeren onder de 23 jaar. We moeten beter naar kinderen luisteren, vindt de Kinderombudsman. Dat gebeurt nu onvoldoende, bijvoorbeeld in de rechtspraak en in de (gesloten) jeugdzorg.
Ik sta er helemaal achter!
De Kinderrechtenmonitor is in opdracht van de Kinderombudsman opgesteld door de Universiteit Leiden en het CBS. Dullaert komt met tal van aanbevelingen. Zo moet de politie bijvoorbeeld een up-to-date registratiesysteem krijgen van vermiste kinderen.

Lees ook:500 kinderen schrijven ombudsman over hun armoede
Lees ook:Nederland heeft een kinderombudsman!
Lees ook:Rauw etende Tom wel naar school, niet uit huis
Lees ook:Pesten moet nu echt eens aangepakt worden!
Lees ook:130 miljoen kinderen die wel naar school gaan, lezen slecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>