ADHD; welk kind heeft dat tegenwoordig niet?

Een beetje gemiddeld kind heeft tegenwoordig ADHD, althans zo voelt dat voor mij wel eens. Ik denk dat het stempel er wel eens te snel op wordt geplakt, en het valt mij op dat dat veelal is bij kinderen van ouders die uit een wat lager milieu komen. Weinig waarden en normen, weinig structuur, druk kind – ADHD. Is dat wel zo, denk ik dan. Ik geloof dat niet. En als ik dan nu lees dat bijna 1 miljoen kinderen in de Verenigde Staten  mogelijk onterecht gediagnosticeerd met de aandachtstekortstoornis ADHD, sterkt dat mijn vermoeden alleen maar. Nieuw onderzoek van Michigan State University wijst hier op. De jongste kinderen van een klas krijgen relatief vaker gedragsveranderende medicijnen als Ritalin voorgeschreven dan de oudere kinderen in een klas.
Blijkbaar lopen zij meer risico om verkeerd gediagnosticeerd te worden, omdat ze jonger zijn en dus ook meer kinderlijk gedrag vertonen. Omdat er geen tastbaar medisch bewijs voorhanden is om te bepalen of een kind wel of geen ADHD heeft, zijn patiëntjes afhankelijk van de beoordelingen van leraren en artsen. De onderzoekers vrezen dat zij te weinig rekening houden met het verschil tussen de jongste en oudste kinderen in een klas.

Voor het onderzoek werden gegevens van 12.000 kinderen jonger dan zeven jaar uit het Early Childhood Longitudinal Study Kindergarten Cohort bestudeerd. Hieruit bleek dat de jongste kleuters 60 procent meer kans hadden om het stempel ADHD te krijgen, dan de oudste kleuters uit dezelfde klas. Zo had een kind dat op 31 augustus is geboren veel meer kans op de diagnose ADHD dan een kind dat een dag later, op 1 september, is geboren.

ADHD is de gedragsstoornis die het meest gediagnosticeerd is in Amerika. 4,5 miljoen kinderen zouden daar last hebben van deze aandachtstekortstoornis. Maar dit onderzoek lijkt aan te tonen dat 20 procent hiervan mogelijk verkeerd gediagnosticeerd is.
De onderzoekers hopen dat artsen en psychologen zich niet alleen laten leiden door de perceptie van de leraar die een kind ziet dat zich minder goed gedraagt dan de rest.
Zij vinden dat de diagnose ADHD pas gesteld kan worden bij een kind jonger dan zeven wanneer er meerdere symptomen van aandachtstekort of hyperactiviteit aan te wijzen zijn en wanneer deze symptomen langer dan zes maanden aanwezig zijn; zowel op school als thuis. Het onderzoek verschijnt in de Journal of Health Economics.

Lees ook:AD/HD dag: 20 september
Lees ook:Kids met ADHD ook later meer problemen
Lees ook:Kijk naar hele gezin bij autisme of ADHD
Lees ook:Steeds meer kinderen hebben ADHD
Lees ook:30% kinderen met ADHD krijgt geen Ritalin

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>