Ouders moeten meer rekening met het karakter van pubers houden

Naarmate kinderen ouder worden, drukken ze een steeds grotere stempel op de opvoeding. Ouders zouden daarom rekening moeten houden met de effecten van de persoonlijkheid van het kind op de ouder-kind relatie.  De karakters van ouders en kinderen hebben een gelijke invloed op de sfeer binnen het gezin. Maar naarmate het kind ouder wordt, drukt het een grotere stempel op de opvoeding. Dit blijkt uit onderzoek van ontwikkelingspsychologen van de Universiteit Utrecht. Mensen zeggen vaak te gemakkelijk dat ouders een probleemjongere maar weer moeten gaan opvoeden, terwijl dat tijdens de adolescentieperiode van het kind helemaal niet zo simpel is, concluderen de onderzoekers.  Uit het onderzoek onder 287 gezinnen blijkt dat alle effecten van de persoonlijkheid van het kind op de relatie sterker worden naarmate het ouder wordt. Terwijl het dan steeds belangrijker wordt dat het kind zijn gedrag zelf reguleert, reageren de ouders met meer strikte controle als dit niet gebeurt.

Om een goede relatie te behouden zouden ouders daarom rekening moeten houden met het stempel dat de jongere op die relatie drukt. Hulpverlening kan dan ook niet zonder het kind, vinden de onderzoekers. De ouder-kind relatie zou het meest warm zijn wanneer de ouders extravert zijn en het kind vriendelijk is.

Lees ook:Meisjes sneller volwassen dan jongens
Lees ook:Hechting
Lees ook:Vroeggeboorte leidt niet tot problemen in de ouder-kind relatie
Lees ook:Daarom telt jouw kind niet meer op de vingers…
Lees ook:Kinderen willen meer tijd met ouders en minder ruzie bij scheiding

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>