Jeugd van tegenwoordig kan maar slecht met geld omgaan

Wetenschappers zien bij Nederlandse kinderen op hun achtste al voortekenen van onverantwoord hoge uitgaven, gedrag dat later in hun leven tot langdurige schulden kan leiden. Waanzin niet? Ik probeer toch echt zoveel mogelijk aan te houden dat ze ergens eerst voor moeten sparen, voor het gekocht mag worden. Wij zijn wel bijgesprongen toen de Wii een musthave was. Maar dat was mer eigenbelang. Een kind moet gewoon weten wat de waarde van geld is! Toch vrees ik dat ik op dat gebied ook echt niet 100% verantwoordelijk bezig ben…

Een derde van de jeugd tussen acht en achttien jaar speelt om geld, maakt schulden en de ouderen onder hen kopen via internet meer dan ze kunnen betalen.

Financieel onderzoekscentrum CentiQ ontdekte na gesprekken met 3900 jongeren dat kinderen in schoolgroepen vijf en zes bijvoorbeeld niet kunnen wachten met iets te kopen. Bovendien schaffen ze vaak spullen aan zonder erbij na te denken. Maar de helft van alle jongeren vindt dat hun ouders hen de waarde van geld niet goed hebben bijgebracht. Bij jongeren vanaf twaalf jaar hebben reclame en vrienden al meer invloed op hun uitgaven dan de ouders, aldus CentiQ, een samenwerking van overheden, consumentenorganisaties, banken en verzekeraars.

Twee derde van alle jongeren vindt het moeilijk met geld om te gaan. Zakgeld en bijbaantjes helpen onvoldoende: liefst de helft van alle scholieren in het voortgezet onderwijs leent wel eens wat.

Lees ook:Financiele opvoeding kinderen meer en meer belangrijk
Lees ook:Campagne voor kinderen: Zonder cash ben je nergens
Lees ook:Niet wij, maar reclame een leeftijdsgenootjes beinvloeden kinderen
Lees ook:Zakgeld maakt kinderen wijs met centjes
Lees ook:Crisis lijkt jongeren weinig te doen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>