Mooie ouders maken mooie dochters, geen mooie zoons

Aantrekkelijke ouders krijgen vaak mooie dochters, maar geven hun aantrekkelijke uiterlijk niet door aan hun zoons. Dat blijkt uit een Schotse studie. Tja, wat moet je met deze informatie? Je kunt er vrij weinig mee. Je verandert weinig aan je eigen schoonheid en niets aan het geslacht van je kinderen…

Psychologen aan de universiteit van St. Andrews gebruikten bij het onderzoek foto's van honderden studenten en hun ouders. De personen op de foto's werden beoordeeld op de aantrekkelijkheid van hun gezicht en op hun mannelijkheid of vrouwelijkheid.

Op die manier stelden de onderzoekers vast dat de dochters van aantrekkelijke mannen en vrouwen meestal ook een mooi uiterlijk hebben. Een zoon van aantrekkelijke ouders zou echter geen grotere kans hebben op een knap gezicht.

Het uiterlijk van een moeder heeft volgens de wetenschappers zelfs totaal geen invloed op de aantrekkelijkheid van haar zoon. Een vader zou wel zijn mannelijke gezichtskenmerken, zoals een brede kaak of grote neus doorgeven, maar niet zijn precieze gelaatstrekken.

"Voor de mannelijke erfelijkheidslijn hebben we ontdekt dat de uitdrukking 'zo vader, zo zoon' wel opgaat voor mannelijkheid. Vader met mannelijk gevormde gezichten hebben ook zoons met een erg mannelijk gezicht", verklaart hoofdonderzoeker David Perret in de Daily Mail. "Maar we hebben bij mannen geen bewijs gevonden voor de erfelijkheid van de aantrekkelijkheid van het gezicht.

De resultaten van het onderzoek zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Animal Behaviour.

De bevindingen zijn erg verrassend. Wetenschappers gingen er namelijk lang van uit dat vrouwen het succes van hun voortplanting konden vergroten door partners met een knap uiterlijk te kiezen. Hun zoons zouden dan ook aantrekkelijker zijn voor volgende generaties vrouwen.

"Maar mannen erven niet de aantrekkelijkheid van hun vader en ook niet die van hun moeder", zegt Perrett. "Dat doet ons perplex staan." Als mogelijke verklaring voor zijn bevindingen, oppert de onderzoeker dat vrouwen hun lange termijn partners misschien wel helemaal niet selecteren op mooie gelaatstrekken, maar alleen op mannelijke gezichtskenmerken.

Lees ook:Kinderen van oudere vader lelijker…
Lees ook:Autisten hebben vaak mannelijk gezicht
Lees ook:Moeders trekken mooiste kinderen voor
Lees ook:Baby’s zijn gek op dikke papa’s
Lees ook:Heeft je man een broer? Grotere kans op een zoon!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>