Angst moeder overgedragen op kinderen

Ik heb een verschrikkelijke angst voor spinnen. En inderdaad; die draag ik over op mijn kinderen. Niet bewust, ik kan het gewoon niet onderdrukken. Onze zoon is er niet gevoelig voor. Die zet levende spinnen tegenwoordig buiten 'omdat doodmaken zielig is'. Onze dochter gilt al moord en brand. Just like mum! De mate van angst die een moeder ervaart tijdens haar zwangerschap beïnvloedt de wijze waarop haar kinderen informatie verwerken, is uit onderzoek gebleken.De invloed is vooral merkbaar als de kinderen op zichzelf aangewezen zijn om beslissingen te nemen en minder bij opdrachten waarvoor het kind niet zozeer een beroep moet doen op eigen strategieën. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Maarten Mennes van de K.U.Leuven-onderzoeksgroep voor Gezondheidspsychologie.

Mennes bouwde verder op een onderzoek dat twintig jaar geleden werd opgestart door Bea Van den Bergh. Zij ondervroeg toen een aantal zwangere vrouwen over hun emotionele toestand tijdens de zwangerschap en onderzocht later de kinderen. Van den Bergh toonde hierbij aan dat een deel van de aandachtsproblemen en hyperactief gedrag bij kinderen verklaard kan worden door de mate waarin de moeder angst ervaart tijdens de zwangerschap.

Mennes onderzocht de ondertussen 20-jarige jongvolwassenen uit dezelfde studie en toonde met hersengolfmetingen en hersenscans aan dat de mate van angst die een moeder ervaart tijdens de twaalfde tot de 22ste week van haar zwangerschap de prestatie van deze adolescenten negatief beïnvloedt. De hersenscans tonen bovendien een ander werkingspatroon van de hersenen aan.

Hoewel het verband tussen de angst tijdens zwangerschap en de ontwikkeling van het kind niet leidt tot ernstige aandoeningen onderstrepen de resultaten andermaal het belang van de foetale fase voor onze verdere ontwikkeling.

Mennes pleit voor preventiemaatregelen rond stress en angst tijdens de zwangerschap. Verder onderzoek moet uitwijzen of vermindering van werkdruk tijdens de zwangerschap, verbeteren van steun in de omgeving en relaxatie-oefeningen de gevonden effecten kunnen verminderen.

Lees ook:Rokende moeders zorgen voor emotionele problemen kinderen
Lees ook:Ochtenmisselijkheid zorgt voor intelligente kindjes
Lees ook:Griep tijdens zwangerschap veroorzaakt lager IQ baby
Lees ook:Werkstress bij zwangere vrouw beïnvloedt baby
Lees ook:Moeders geven kind al berichtjes in de baarmoeder

1 Reacties // Reageer

One thought on “Angst moeder overgedragen op kinderen

  1. Liesbeth

    Volgens mij bedoelt de onderzoeker niet dat kinderen dezelfde angsten ontwikkelen als hun moeder. Het gaat erom dat door de stress en angst tijdens de zwangerschap, het kind later een grotere kans heeft om hyperactief te worden of aandachtsproblemen kan krijgen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>