Eén op drie 11 en 12-jarige crimineel

Het is slecht gesteld met 'de jeugd van tegenwoordig'. Maar liefst één op de drie 11- en 12-jarigen maakt zich schuldig aan crimineel gedrag. Hoe bizar is dat! Als ik dan nu naar mijn lieve 7-jarige zoon kijk en me bedenk dat hij 33% kans heeft over vier jaar crimineel te zijn, dan kan ik me daar weinig bij voorstellen. Ik hoop vooral ook dat ik het daarmee bij het rechte eind heb!

Nou moeten we ook niet meteen denken aan de ergste vorm van misdaad. Het gaat bijvoorbeeld om diefstal, bekladden van muren of ernstig agressief gedrag. Maar goed, ook niet misselijk natuurlijk!  
 
De onderzoekers baseren zich op onderzoek uit 2006, waarbij kinderen is gevraagd naar eigen crimineel gedrag in het voorgaande jaar. Zelfrapportage is op die leeftijd behoorlijk betrouwbaar, zegt psycholoog Rolf Loeber, hoogleraar in Pittsburgh en aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Andere cijfers ontbreken; crimineel gedrag van kinderen onder de 12 jaar valt niet onder het strafrecht en wordt niet geregistreerd.

Ook kinderen met ernstige gedragsstoornissen lopen meer risico op een latere criminele carrière. Gedragsgestoorde of criminele kinderen moeten al jong getraceerd worden, zegt Loeber. Dat kan door allert te zijn op afwijkend gedrag als spijbelen, liegen, stelen, ernstig pesten of wreedheid jegens mensen of dieren.

Kinderen die afwijkend gedrag vertonen én hun ouders moeten begeleiding krijgen als dat gedrag aanhoudt, vindt Loeber. Zo kan veel ellende worden voorkomen, voor kinderen, ouders en slachtoffers. Preventief ingrijpen kost de maatschappij uiteindelijk minder dan de latere criminaliteit.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat kinderen die probleemgedrag of crimineel gedrag vertonen langere tijd worden gevolgd. Alleen dan komen betrouwbare cijfers beschikbaar en wordt duidelijk hoe de kinderen effectief geholpen kunnen worden.

Lees ook:Veel snoepen maakt kinderen op latere leeftijd gewelddadig
Lees ook:Extravert en impulsief kind? Grotere kans op crimineel gedrag…
Lees ook:Buurt belangrijke factor voor eindresultaat kind
Lees ook:Kinderen ruzieën net zoals ouders
Lees ook:Moederskindjes vaker gewelddadig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>