Wereld Kanker Dag in teken van meerokende kinderen

Vandaag is het Wereld Kanker Dag. De KWF Kankerbestrijding en STIVORO vragen op deze dag speciaal de aandacht voor de bescherming van kinderen tegen meeroken. Daarnaast pleiten zij voor het standaard geven van voorlichting op consultatiebureaus over meeroken. Een prima initiatief!

De aanleiding voor dit thema zijn de resultaten van het jaarlijkse onderzoek dat in opdracht van STIVORO uitgevoerd is. Hieruit bleek dat het percentage gezinnen met jonge kinderen waar binnenshuis niet wordt gerookt, gestegen is van 40% in 1998 naar 70% in 2007. Maar van de rokende ouders met jonge kinderen geeft nog 40% aan dat hun kinderen thuis meeroken. Daarnaast komt 60% van alle ouders met hun kinderen buitenshuis nog wel eens in een rokerig omgeving.

Een rookvrije omgeving is voor kinderen heel belangrijk. Meeroken is vooral voor kinderen bijzonder schadelijk. Tabaksrook bevat tenminste 69 kankerverwekkende stoffen en enkele honderden toxische stoffen die schadelijk zijn voor de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. Ook in lage concentraties is blootstelling aan tabaksrook schadelijk. Kinderen die meeroken zijn vaker ziek, de ontwikkeling van de longen verloopt minder goed en ze hebben vaker last van luchtweginfecties en ontstekingen van het middenoor. Ook hoesten, slijm opgeven, een piepende ademhaling, ademtekort en astma komen vaker voor bij kinderen die meeroken. Bij pasgeboren baby's wordt de kans op wiegendood verhoogd door meeroken.

 

Lees ook:Veel te veel kinderen roken mee met ouders
Lees ook:Eenderde vierjarigen zit wel eens thuis in sigarettenrook
Lees ook:Brandwerende stoffen schaden kind al voor de geboorte
Lees ook:Luchtvervuiling zorgt voor meisjesachtige jongetjes
Lees ook:Betere longfunctie en hoger geboortegewicht baby’s door strenge tabakswet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>