Jeugd steekt steeds jonger de eerste sigaret op

Jongeren beginnen steeds eerder met roken. Gemiddeld steken jonge rokers hun eerste sigaret op als ze 14,9 jaar zijn. Niet de meest hoopgevende berichten. Je zou toch wel denken dat jongeren zo onderhand een grote afkeer van roken moeten hebben. Maar alle campagnes ten spijt blijven ze dus hardnekkig de longen blauw stomen. 

In 1989  begonnen jongeren een half jaar later te roken, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. Mannen stoppen met roken als ze gemiddeld 36 jaar oud zijn, na meestal 18 jaar roken. Vrouwen stoppen 3 jaar eerder na bijna 16 jaar. Driekwart van alle rokers stopt voor zijn 43ste. Vorig jaar rookten bijna drie op de tien Nederlanders van twaalf jaar en ouder. Vier op de tien hebben nooit gerookt en drie op de tien zijn met roken gestopt.

Lees ook:30% jongeren rookt wel eens
Lees ook:Onze kinderen bewegen te weinig, drinken teveel en roken
Lees ook:Jongeren vinden zichzelf niet te dik…ze zijn het wel!
Lees ook:Steeds meer allochtone moeders maken gebruik van kraamzorg
Lees ook:Jongeren drinken 1,4 glas alcohol per dag

14 Reacties // Reageer

14 thoughts on “Jeugd steekt steeds jonger de eerste sigaret op

  1. Milena

    Ja das waar ik ben 12 jaar en ik ken iemand van mijn leeftijd die al vanaf het 5de leerjaar rookt. Ik zit nu in het 1ste middelbaar, ik ga na de vakantie naar het 2de, en na de school zie je bij ons veel jonge leerlingen al rokend op de bus wachten…

      /   Reply  / 
  2. karen van staeyen

    Beste Hester,
    Alweer een boeiend onderzoek waar je enkele kanttekeningen bij kan maken. Roken is een teken van “volwassen zijn” en “erbij horen”. Ik stel me de vraag of we onze adolescenten niet te veel infantiliseren ? Hierbij verwijs ik naar het onderzoek van de Amerikaanse Psycholoog Dr Robert Epstein over de competenties van tieners. In zijn recente publicatie “The Case Against Adolescense, Rediscovering The Adult in Every Teen” betoogd Epstein aan de hand van testresultaten dat Teenagers veel competenter en bekwamer zijn dan totnogtoe werd aangenomen. Veel van wat wij probleemgedrag noemen is te wijten aan de infantilisatie van adolescenten.
    Ten tweede zou je je ook kunnen afvragen wat het effect is van de overdreven betutteling in onze maatschappij. Het verwijtende en waarschuwende vingertje is misschien niet zo heel effektief ? In het slechtste geval heeft het misschien wel het omgekeerde effekt …
    Een onderzoekje waard, denk je niet?
    Karen Van Staeyen

      /   Reply  / 
  3. Sharon

    Ja, klopt
    ik rook ook.
    en ik ben 13.
    maar ik mag het ook
    en het is rustgevend.
    niet rokers, zijn alleen maar prikkelbaarder enzo.

      /   Reply  / 
  4. karen van staeyen

    Hé Sharon,
    Roken heeft inderdaad een ontspannend effect. Zou je nog andere dingen kunnen bedenken die je zouden kunnen ontspannen ? Dingen die jij zelf actief zou kunnen doen en die je een goed gevoel zouden geven ?
    Ik ben benieuwd naar je antwoord !
    Groetjes,
    Karen Van Staeyen

      /   Reply  / 
  5. lotti

    hey,
    ik ben net 15 en rook nu een half jaar maar ik doe het niet omdat ik stoer wil zijn of om er bij te horen. bij mij weten me ouders het niet, ik durf het gewoon niet te zeggen. maar het is echt wel ontspannender en als ik moet leren gaat het wel makkelijker.
    gr. lotti

      /   Reply  / 
  6. karen van staeyen

    Beste Lotti,
    Heb je de bovenstaande reactie ook gelezen ? Wist je dat er buiten roken nog andere manieren bestaan om je te ontspannen ? Ik ben mama van een dochter van 13. Die is best ook wel eens zenuwachtig of heeft last van stress. Ze kan haar teveel aan energie kwijt door bv. te gaan fietsen of lopen. Of zelfs rustig leren ademen en denken aan leuke dingen. Is er in jouw buurt geen stukje bos waar je een eindje kan gaan wandelen ? Of een rustige song die je helemaal kalmeert ? Give it a try ! Misschien kunnen jouw ideeën ook andere tieners helpen om gezond en gelukkig te leven. Durf jij die uitdaging aan ?
    Groeten,
    Karen

      /   Reply  / 
  7. lotti

    ik doe al die shit maar dan ook nog roken, ik vind t gwoon lekker en ben zo gelukkig is dat dan zo slecht dan?
    gr. lotti

      /   Reply  / 
  8. kay

    ik vind dat het je eigen keuze is.
    ik ben nu ook 12 en rook NIET.
    de mensen die roken weten ook wel dat dat slecht is!
    ik vind nu en dan eens trekken ook niet mis.
    het is natuurlijk wel jammer voor de medemens, SO WHAT!

      /   Reply  / 
  9. Es

    Ik ben ook begonnen met roken toen ik 14 was maar het heeft een zeer ontspannend effect net zoals al gezegd wordt. Maar het is niet bepaald gezond dat geloof ik ook wel, maar waarom raden de dokters roken dan aan als patienten in een stress situatie zitten?? Dat zou dan betekenen dat het lang niet zo slecht is als gezegd wordt. Het beste is om helemaal niet te roken maar laat mensen dat zelf beslissen iedereen maakt zo zijn keuzes of het nou slecht is of niet het gebeurd wel dus ja. groetjes

      /   Reply  / 
  10. jens

    Ik heb toen ik 9 was voor het eerst gerookt ;p

      /   Reply  / 
  11. jonathan

    heey,
    ik ben jonathan en bijna 13 k zit in de eerste en zou best wel is een keer een hijsje van zo’n sigaret willen nemen, veel van mijn vrienden roken en daarom ben ik benieuwt wat er nou zo lekker is aan een sigaret, ik heb wel al vanaf jongs af aan besloten om er nooit aan te beginnen. en dat besluit staat vast. ik zou wel een gelegenheidsroker kunnen worden als ik zin heb enzo. alleen ik had een vraag: wie moesten van jullie hoesten en hoe ervaarde jullie het?? bvd
    gr. jonathan

      /   Reply  / 
  12. onbekend1555

    Je hoeft niet te hoesten…je wordt alleen draaierig.je eerste sigaret is nooit lekker ;/ kben 16 en ik rook al 4jaar,ik heb elke ochtend last van een tsja soort van zure keel,kan het niet uitleggen mja.

      /   Reply  / 
  13. jonathan

    heey hier ben ik weer,van hierboven, ik heb rond juni een keertje geprobeert maar ik vond het wel heeeeeel lekker .. en begrijp ook wel dat het verslavend kan zijn, maar daarom heb k tot nu toe niet meer gerookt en ook niet gehijst by iemand anders.
    laterz

      /   Reply  / 
  14. jonathan

    ooja werd ook niet draaierig ?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>