Ruggenprik minder gevaarlijk dan tot nu toe werd gedacht

De ruggenprik waarmee tijdens een bevalling of een operatie verdoofd wordt, is minder risicovol dan lang werd gedacht. Dat blijkt uit een recente studie. Dat opent deuren! Er wordt namelijk behoorlijk lastig gedaan over een ruggeprik tijdens de bevalling, is mijn persoonlijke ervaring. Het kon allemaal niet zomaar en ik moest met wel hele goede redenen komen wilde ik ze zover krijgen. Nou; de pijn van het bevallen vond ik reden genoeg!!!

De onderzoekers bestudeerden de complicaties van een ruggenprik bij 700.000 patiënten. Zo ontdekten ze dat slechts één persoon op 23.000 schade oploopt bij deze procedure. Dat is 10 keer lager dan lang werd gedacht. De ruggenprik wordt vaak bij een bevalling uitgevoerd, maar ook bij een operatie kun je hierdoor verdoofd worden. De behandelingen lijken erg op elkaar, het enige verschil is dat de prik bij een operatie dieper gaat en effectiever is.

Slechts 30 van alle bestudeerde patiënten liepen permanente schade op. 13 personen raakten verlamd, 6 personen stierven door de verdoving. De meeste complicaties tijdens de procedures waren onvermijdbaar, het had meer te maken met de reactie van de patiënt op de verdoving dan de manier waarop de procedure werd uitgevoerd. De onderzoekers willen benadrukken dat zwangere vrouwen zich dus geen zorgen moeten maken over de ruggenprik. Bij hen is de kans op permanente schade slechts één op 80.000.

Anesthetist Charlie McLaughlan: “Dit is goed nieuws, we hadden nooit betrouwbare cijfers over de ruggenprik waarop we konden terugvallen. Maar veel patiënten denken wel dat dit soort verdoving een groter risico inhoudt dan werkelijk het geval is.

Lees ook:Botox om kwijlen kinderen met hersenbeschadiging tegen te gaan
Lees ook:Helemaal van nu; pijnloos bevallen
Lees ook:Ruggenprik bij bevallingen behoorlijk in opmars
Lees ook:Narcose bij kinderen veilig
Lees ook:Liever een lange bevalling met weinig pijn, dan een korte heftige!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ruggenprik minder gevaarlijk dan tot nu toe werd gedacht

  1. jan doedel

    Noem je dit goed nieuws? Je zou er maar net tussenzitten die pech heeft en de rest van je leven verlamd.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>