Aanstaande moeders niet bang voor prenatale screening

Zwangere vrouwen zijn niet bang voor screeningstesten als een echo en een bloedtest. Van extra afwijkingen die daardoor bij het kind zouden ontstaan is geen sprake. Dat blijkt uit onderzoek waarop de psychologe Anke Kleinveld dinsdag promoveert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Volgens Kleinveld hebben eventuele screeningstesten helemaal geen invloed op het feit dat vrouwen meer aan het kind hechten naarmate de zwangerschap vordert. Sommige deskundigen vreesden dat toen vorig jaar alle zwangere vrouwen in Nederland werden geïnformeerd over screeningstesten tijdens de zwangerschap. Als mogelijk nadeel werd gezien dat die testen zwangere vrouwen onnodig belasten met zorgen over afwijkingen bij hun kind.

Prenataal onderzoek bestaat uit een echo en een bloedtest. Daarmee kan worden bepaald of de zwangere vrouw een verhoogde kans heeft op het krijgen van een kind met een bepaalde aandoening, bijvoorbeeld een open ruggetje of het syndroom van Down.

Lees ook:Einde tijdperk vlokkentest en vruchtwaterpunctie in zicht
Lees ook:Meer informatie bij ‘twintig weken echo’
Lees ook:Vrouwen slaan aanbod screening ongeboren kind massaal af
Lees ook:Aantal kinderen met Down-syndroom stijgt behoorlijk
Lees ook:Steeds minder rokende zwangeren – gelukkig!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>