Test brengt vroeggeboorte aan het licht

Te vroeg geboren kindjes zullen wellicht in de toekomst bij onze zuiderburen minder vaak voorkomen. In België wordt binnenkort gestart met een test die voorspelt of de aanstaande moeder te vroeg zal bevallen. Toch handig met het plannen van zwangerschapsverlof…

Het echte voordeel van een dergelijke test is dat minder vrouwen weeënremmers hoeven in te nemen. Daarnaast bestaat een goede kans dat het aantal ziekenhuispnames zal dalen.

Het ziekenhuis Oost-Limburg in Genk komt als eerste in het land met deze voorspellingstest, die in de Verenigde Staten wel al in gebruik is. De test omvat een onderzoek waarbij middels een uitstrijkje gezocht wordt naar de stof fibronectine. Deze stof is namelijk verantwoordelijk voor de aanduiding van een vroeggeboorte.

De Belgische onderzoekers stellen dat de afwezigheid van fibronectine voor 99 procent aangeeft dat de vrouw niet zal bevallen in de eerste twee weken na de test. Voor de toekomst betekent dat niet alleen meer duidelijkheid voor de ouders in spé, ook de kosten kunnen worden gedrukt; de test is een stuk goedkoper dan een behandeling met weeënremmers.

Lees ook:‘Weeënremmers niet langer dan 48 uur geven’
Lees ook:Overlevingskansen vroeg geboren baby’s flink toegenomen
Lees ook:Te vroeg geborenen vaak introvert en onzeker
Lees ook:Weeënremmers niet zonder risico
Lees ook:Vroeggeboorte waarschijnlijk erfelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>