Kleuters zijn echte kilometervreters!

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de gemiddelde kleuter minstens vier kilometer per dag aflegt. Voor die afstand moeten ze 14.208 stapjes zetten, maar ook … 102 keer vallen. Nu begrijp je waarschijnlijk ook wat meer waarom ze op die leeftijd nog zo redelijk probleemloos en lekker veel eten! Ze hebben het keihard nodig! De cijfers komen uit een onderzoek van de New York University, waarbij 130 peuters tussen 12 en 19 maanden werden gefilmd in een speciaal ontworpen speelkamer. 15 anderen werden thuis gefilmd. Sommige kinderen waren vlotte kruipers, die hun eerste stapjes nog moesten zetten. Anderen hadden dat net gedaan, terwijl een paar peuters al enkele maanden konden stappen.Een analyse maakte duidelijk dat de stappertjes gemiddeld 2.368 stapjes per uur zetten en daarmee zo’n 700 meter aflegden. Daarnaast vielen ze gemiddeld 17 keer per uur. Uiteraard hadden de nieuwe stappertjes het meest last van valpartijen, met één ongelukkige peuter die zelfs 69 keer per uur viel.
Als je weet dat de gemiddelde kleuter ongeveer de helft van de tijd die hij wakker is actief doorbrengt, kan je volgens de wetenschappers besluiten dat ze gemiddeld 4,18 kilometer per dag afleggen.
Belangrijk is ook dat er geen verschil was tussen de kinderen in de speelkamer en de kinderen thuis, want anders zou je de resultaten kunnen verklaren door de opwinding over nieuw speelgoed.
Daarnaast maakten de wetenschappers ook een vergelijking tussen de peuters van 12 maanden die kropen en degene die al stapten. Zo wilden ze blootleggen waarom baby’s beginnen te stappen, terwijl ze eigenlijk al kruipend ook vlot vooruit raken. Hoewel de nieuwe stappertjes meer vielen, bleek ook dat zij grotere afstanden aflegden. Bovendien is het zo dat ze na een korte tijd nog slechts even vaak vallen als hun leeftijdsgenootjes die enkel kruipen.
“Dat is hoe baby’s leren lopen: na dagen van stappen, nemen ze meer stapjes, leggen ze grotere afstanden af en vallen ze minder”, zegt psychologe professor Karen Adolph.
Maar waarom beginnen ze met dat stappen? “Ze raken gemotiveerd om te lopen omdat ze zo sneller en verder vooruitgaan dan bij het kruipen, zonder dat ze het risico op valpartijen verhogen”, meent zij. “Dat wil zeggen dat ze enkel voordelen hebben bij het stappen, dus waarom zouden ze het niet doen?”

Lees ook:Je hoeft je kindje helemaal niet zo snel leren lopen
Lees ook:Leuke Evian reclame met skatende baby’s
Lees ook:Kinderen met hond bewegen meer
Lees ook:Actieve kids slapen stukken sneller
Lees ook:Zorg dat kleuters niet te zwaar worden!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>