GGD protesteert tegen belachelijk energiedrank-gebruik kinderen

De GGD wil dat jongeren van energiedrankjes afblijven. “Kinderen kunnen nog niet veel cafeïne verdragen en met één zo’n drankje zitten ze gewoon aan hun taks”, aldus een woordvoerster. Ik sta helemaal achter de GGD in deze. Bergen suiker, veel te veel cafeïne: ik begrijp echt niet dat ouders het oke vinden dat hun kinderen dit drinken. Mijn kinderen zitten nog maar op lagere school en daar zie ik de blikjes al regelmatig voorbij komen. Onbegrijpelijk! Op tijd naar bed, voldoende sporten en gezond eten: DAAR KRIJGEN KINDEREN ENERGIE VAN!De GGD wil vooral dat mensen gaan inzien dat energiedrankjes geen frisdranken zijn. “Daar staan ze wel bij in het schap, maar ze zijn het niet”, aldus de woordvoerster. Om de consumptie terug te dringen en het bewustzijn te vergroten, heeft de GGD een aantal maatregelen op het oog. “Etikettering is een optie. Dan kunnen mensen op een blikje lezen dat het slecht is voor kinderen en bijvoorbeeld mensen met hartkloppingen.”

Andere opties zijn volgens de woordvoerster van de GGD om minder cafeïne in het goedje te stoppen of, in het uiterste geval, de drankjes uit de schappen van de supermarkt te halen. De koepelorganisatie van gezondheidsdiensten zou in dat geval graag zien dat de drankjes alleen nog verkrijgbaar zijn bij speciaalzaken die voedingssupplementen verkopen. Tegen frisdranken in het algemeen neemt de GGD geen stelling.

Onlangs nam de gezondheidsdienst ook al stelling tegen de ruime beschikbaarheid van alcohol. Volgens de GGD moet de leeftijdsgrens voor alcoholische dranken omhoog van 16 naar 18 jaar. Ook alcohol zou volgens de GGD niet in supermarkten verkrijgbaar moeten zijn.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vindt het een slecht plan van de GGD. “Het is primair de taak van ouders om hierop toe te zien. Het einde is hiermee zoek. Moeten candybars, chips en koffie dan ook uit de schappen? En moeten ze aan de kassa ook gaan vragen of iemand niet te veel koffie drinkt? “, zegt een woordvoerster van de supermarktkoepel.

Lees ook:Borstvoeding? Rustig aan met thee, koffie, chocola en frisdrank
Lees ook:Veel koffie tijdens zwangerschap: hoge kans op laag geboortegewicht
Lees ook:Van koffie krijg je baby’s met overgewicht
Lees ook:25% kinderen uit groep acht drinkt energiedrankjes
Lees ook:Van koffie drinken krijg je kleine kindjes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>