Eerste zes maanden alleen borstvoeding verhoogt kans op voedselallergie

Weten jullie het nog? Borstvoeding, flesvoeding? Ik niet meer… De berichten zijn zo vaak tegenstrijdig! Nu dan weer: Vrouwen die hun baby enkel borstvoeding geven gedurende hun eerste zes levensmaanden riskeren ijzertekort en voedselallergie bij hun kind, waarschuwen experts. Dan ben je dus weer niet goed bezig… Ik ben blij dat ik die tijd achter de rug heb en de keuze niet meer hoef te maken! Britse experts raden nu aan om andere voeding, maar niet flesvoeding, tussen de vier en zes maanden te introduceren bij baby’s. Minder dan één procent van de Britse moeders beperken zich de eerste zes levensmaanden tot enkel borstvoeding, blijkt uit een enquête van 2005. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft sinds 2003 moeders het advies om zes maanden enkel borstvoeding te geven. Wetenschappers zeggen nu dat dit advies inderdaad klopt voor ontwikkelingslanden waar het risico op infectie door gebrek aan proper water groot is, maar in westerse landen waar het voedsel veilig is, is dit niet waar.
Het advies van het WHO kwam er nadat een onderzoek aantoonde dat baby’s die borstvoeding kregen minder infecties hadden en geen groeiproblemen vertoonden, maar veel experts stellen vragen bij de manier waarop het onderzoek gebeurde.
Latere studies brachten namelijk exclusief borstvoeding geven gedurende de eerste zes maanden in verband met ijzertekort. Dit kan leiden tot mentale, sociale en coördinatieproblemen. Baby’s die geen kennis maken met andere smaken, zeker de bittere, groene bladgroenten op een jonge leeftijd, kunnen deze op latere leeftijd weigeren, wat kan leiden tot tekorten aan belangrijke voedzame stoffen. Ook wanneer kinderen pas kennismaken met vaste voeding na zes maanden, vergroot dit de kans op het ontwikkelen van een allergie. Een Zweedse studie toonde een verband aan tussen een langdurige borstvoeding en een verhoogd risico op coeliakie, een chronische ontsteking van de darmen veroorzaakt door glutenintelorantie. Op basis daarvan suggereerden de experts dat de beste periode om glutenhoudende voeding, als bloem, te introduceren tussen de drie en zes maanden is. Toch is ook risicovol om al te vroeg vaste voeding te introduceren, als je dit voor drie à vier maanden doet, loop je meer risico op overgewicht en ademhalingsproblemen op latere leeftijd, zo toonde een onderzoek aan.

Bron: HLN

Lees ook:Vast voedsel voor baby’s al met vier maanden geven
Lees ook:Lang borstvoeding geven kan IQ baby verhogen
Lees ook:Vrouwen blijvend slanker door geven borstvoeding
Lees ook:Borstvoeding vermindert de kans op obesitas
Lees ook:Aan de borst gevoede baby’s hebben minder kans dik te worden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>