Chloor in zwembaden schadelijk voor kinderen

Zwembaden; ik mijd ze liever met de kinderen. Ik vind ze vies! Beide kinderen hebben onder de waterwratjes gezeten en je kunt het mij niet wijsmaken dat het gezond is, al dat chloor in het water. En net lees ik dus op HLN dat zwembaden met veel chloor inderdaad schadelijk zijn voor jonge kinderen. Ze maken meer kans op het ontwikkelen van astma, hooikoorts of neusslijmvliesontstekingen. Onderzoekers van de universiteit van Louvain-La-Neuve adviseren vooral de allerjongsten uit het zwembad te houden. Naarmate die kinderen meer zwemmen in het zwembad, neemt die kans op allergie alleen maar toe. Vooral baby’s, peuters en kleuters blijven beter weg uit het zwembad, concluderen de onderzoekers.
Professor toxicoloog Alfred Bernard deed onderzoek naar de effecten van chloor op het allergierisico bij jonge kinderen. Voor hem is het duidelijk dat het aantal astma-patiƫnten met 7 tot 14 procent toeneemt als leerlingen meer dan duizend uren in een zwembad plonzen. Dat aantal verdubbelde zelfs voor kinderen met neusslijmvliesontstekingen. Vanaf 100 uren verdrievoudigt de kans op hooikoorts.
Boosdoener is de chloor. Het middel wordt gebruikt om zwembaden te desinfecteren, alleen worden vaak te grote hoeveelheden gebruikt. Zo kunnen giftige bijproducten ontstaan die het afweermechanisme aantasten. Kinderen zouden daar vooral gevoelig voor zijn.

Lees ook:Astma voorkomen door hooikoortspil
Lees ook:Zwemdiploma halen is niet geheel zonder gezondheidsrisico’s
Lees ook:Voorkom astma later door juiste aanpak kindereczeem
Lees ook:Vaccin voor jonge kinderen met verhoogde kans op astma
Lees ook:Wat paracetamol en kinderastma met elkaar te maken hebben…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>