Op naar de 40.000 handtekeningen voor kleinere klassen

Schermafbeelding 2013-11-10 om 14.04.41Mijn dochter heeft vorig jaar in een klas met meer dan 30 kinderen gezeten. Wat een volle boel! Haar juf had de zaak perfect onder controle, maar het is natuurlijk een verre van ideale situatie. Dar vind de vakbond Leraren in Actie ook. Zij hebben een petitie opgesteld, die in minder dan twee weken tijd door 25.000 mensen is getekend. Nog 15.000 handtekeningen en de Tweede Kamer moet het onderwerp op de agenda zetten. Dat vind ik een goed zaak. Hebben jullie al getekend? Volgens staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) heeft minder dan 1 procent van de Nederlandse klassen 30 leerlingen of meer, aldus de bond. „Onderzoek van de Algemene Onderwijsbond en de Radboud Universiteit weerspreekt deze stelling. Een op de zes scholen in het basis- en voortgezet onderwijs telt 30 leerlingen of meer”, meldde LIA zondag. De organisatie vindt dat de klassengrootte volgend schooljaar naar maximaal 28 leerlingen moet. In een stappenplan van 3 jaar moet dat verder worden verminderd naar maximaal 24 leerlingen in een klas. Helemaal goed!

Volgens een woordvoerder van Dekker klopt het genoemde cijfer ‘minder dan 1 procent’ niet, maar zingt dat rond sinds het eens abusievelijk is genoemd, valt in De Telegraaf te lezen. Uit eigen onderzoek van het ministerie van Onderwijs blijkt dat een basisschoolklas vorig jaar gemiddeld 22,8 leerlingen had. Op grote basisscholen (meer dan 400 leerlingen) bestond minder dan 5 procent van de klassen uit meer dan 30 leerlingen. Op wat kleinere basisscholen (201-400 leerlingen) was dat percentage 7,3 procent, aldus het ministerie. Dat kwam neer op 1 op de 14 klassen. Zulke statistieken bestaan echter niet over het voortgezet onderwijs, liet de zegsman weten. Of Dekker op de uitnodiging ingaat, is nog niet duidelijk.

Lees ook:Hoogbegaafdde kids komen aandacht tekort
Lees ook:Prestaties op vrije scholen lager – het is er wel leuker
Lees ook:Veel Nederlandse kinderen blijven zitten door slecht onderwijs
Lees ook:Te weinig aandacht voor schoolkinderen door te veel probleemgevallen
Lees ook:Rijke ouders? Dan sneller naar Havo of VWO

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Op naar de 40.000 handtekeningen voor kleinere klassen

  1. D.v.d.Linden B-Russellplaats 122 3069cc

    Alles in dit kleine landje,moet groot ,groter,grootst,het zijn niet alleen de scholen met die overvolle klassen.Het zijn ook de ziekenhuizen,soms waan je je, in een grote fabriek.Volgens de managers in den Haag,is dit goed voor ons land

      /   Reply  / 
  2. mikel

    Het onderwijs is een succesvolle Lobby in Den Haag.
    Daar is deze actie een onderdeel van.
    De scholing krijgt er keer op keer geld bij in crisistijd.
    Ergens gek dat er nu weer knelpunten zijn.
    Terwijl andere sectoren gekort worden vanwege begrotingsproblemen.

      /   Reply  / 
  3. Mammor

    Wat ben ik blij dat we gekozen hebben om te emigreren. De kinderen zitten bij elkaar in de klas. Een grote klas, met 4 juffen en 19 kinderen! De andere klassen in de school hebben maximaal 10 kinderen in een klas. De kinderen krijgen allemaal, iedere dag individuele aandacht.
    Ik heb een Nederlandse juf eens horen zeggen ‘Een kind met een beperking? Daar heb ik helemaal geen tijd voor’. ‘Ik heb Jantje al drie dagen niet aan mijn tafel gehad’.
    Het zal je kind maar wezen …

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>