Praat vooral heel overdreven tegen je baby!

Schermafbeelding 2014-07-17 om 19.24.52Als baby’s alleen nog brabbelen, bereidt hun brein zich al voor op het uitspreken van de eerste woordjes, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Denk dus vooral niet dat je kindje niets ligt te doen: het is keihard aan het oefenen. Wanneer zeven tot elf maanden oude baby’s spraakgeluiden horen, worden er gebieden in hun hersenen actief die betrokken zijn bij de coördinatië van mondbewegingen voor spraak. Waarschijnlijk oefent hun brein op die manier alvast om spraak te imiteren. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Washington in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.  Volgens hoofdonderzoekster Patricia Kuhl toont de hersenactiviteit aan dat baby’s ervan profiteren als hun ouders tegen hen spreken. “Als baby’s ons horen praten, worden de actiegebieden voor spraak in hun brein getraind op een manier die we niet hadden kunnen vermoeden”, verklaart ze op de nieuwssite van de Universiteit van Washington. “De baby’s worden door hun brein voorbereid om te reageren op de wereld; ze leren in feite praten zonder dat ze een woord uitspreken.” Praten tegen baby’s met sterk overdreven klanken, zoals volwassenen vaak doen, kan dit proces volgens Kuhl mogelijk verder stimuleren. “Als baby’s dit overdreven taaltje horen, is het voor hun brein waarschijnlijk makkelijker om de motorische bewegingen voor spraak te modelleren.”
De meeste baby’s beginnen pas na hun eerste verjaardag echt te praten. “Kinderen brabbelen meestal al wat als ze een maand of zeven oud zijn, maar hun eerste woordjes spreken ze over het algemeen pas uit als ze de leeftijd van een jaar hebben bereikt”, aldus Kuhl.

Lees ook:Tweetalig opgevoede baby’s langer gevoelig voor vreemde woorden
Lees ook:Taalachterstand of taalgebrek? Check het gehoor van het kind!
Lees ook:Reageer vooral heel blij als je baby probeert te brabbelen
Lees ook:Baby’s kunnen in je buik al woorden ‘leren’
Lees ook:Doen: veel tegen je baby in babytaal praten!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>