Baby’s weten wie ze kunnen vertrouwen en wie niet

Leuk! Zo slim zijn baby's dus! En wij maar denken dat ze alleen maar kunnen eten, slapen en poepen! Maar nee hoor, baby's tussen 6 en 10 maanden weten al precies wie ze wel en niet kunnen vertrouwen, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek, uitgevoerd aan de universiteit van Yale en gepubliceerd in het vakblad Nature. Grijp dus direct in als je 7 maanden oude kind begint te krijsen in de armen van de buurman; er moet iets mis met zijn met die vent!

Voor ze kunnen praten, weten kinderen heel goed wie ze kunnen vertrouwen en wie niet. Een zeer nuttige vaardigheid in vroegere tijden, toen iedereen afhankelijk was van zijn medemens in het jagen, oorlog voeren en eten verzamelen.
In de studie kregen 28 baby's, 12 van zes maanden en 16 van 10 maanden, poppetjes voorgeschoteld. In het eerste experiment zagen de kinderen een houten popje met grote ogen een heuvel opklimmen. Daarna kwam een andere pop, die met het houten popje zou interageren. Een driehoekig popje 'hielp' het houten popje door het te duwen. Een vierkant popje blokkeert het houten popje dan weer en duwt het weer naar beneden.
Na de beelden kregen de popjes een vierkant of driehoekig popje aangeboden. Slechts twee kinderen namen een vierkant popje aan. Het experiment werd herhaald met een popje dat naar beneden ging, om het effect van beweging uit te sluiten. In een derde experiment kwam ook een 'neutraal' popje ten tonele. Zowel het helpende popje als het neutrale werd verkozen boven het 'slechte' popje. 

Als het zo vroeg opduikt, dan is het wellicht aangeboren gedrag? Niet volgens de onderzoekers, al wordt dat in de media verschillend begrepen. In de Times klinkt het dat het 'geëvolueerd instinct' is en dat het niet kan geleerd zijn van ouders of andere volwassenen.

Hoofdonderzoekster Kiley Hamlin zei aan de BBC iets helemaal anders. "Met zes maanden hebben baby's al veel geleerd. We kunnen echt niet stellen dat dit gedrag aangeboren is, maar we kunnen spreken van prelinguïstisch leren."
Zij gelooft er sterk in dat deze vroege leerprocessen de basis vormen van onze normen en waarden later in het leven. "Baby's hebben geen moraal, maar ze leren wel goede dingen positief te evalueren en slechte dingen negatief." Ook normen en waarden bestaan in basis uit het onderscheid tussen goed en kwaad. Oliver Braddick, professor aan de Britse universiteit Oxford, stelt zich evenwel een vraag bij de resultaten. "De baby's hebben nu vooral getoond dat ze interactie begrijpen als ze ernaar gekeken hebben. Maar ik ben er niet zeker van dat de kinderen het ook nog zouden begrijpen als het zou gebeuren tussen volwassen en andere kinderen." bron: HLN

De experimenten kan je hier bekijken.

Lees ook:Baby herkent vrienden en vijanden al heel vroeg
Lees ook:Opvoeden doe je zo
Lees ook:Intonatie stem is erg belangrijk voor begrip baby
Lees ook:Baby’s weten best wat mag en niet mag!
Lees ook:Pasgeboren baby’s herkennen al emoties

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>