We laten onze kinderen regelmatig de verkeerde films kijken

Mijn zoontje is bijna elf en wij kijken regelmatig een film met hem die hij volgens de kijkwijzer nog niet mag zien. Hij vindt dat geweldig, heeft er nul slapeloze nachten door en hij kan dat ook echt heel goed aan. Met mijn dochter van 7 zal ik dat niet snel doen. Die trekt dat gewoon niet. Ik ben niet de enige ouder die zich niet aan het leeftijdsadvies dat aan films wordt toegekend houdt. Vier op tien kinderen krijgt zo films te zien die eigenlijk ongeschikt zijn voor hun leeftijd. De belangrijkste reden? Vriendjes mogen het wel zien…Dat geldt ook voor andere media: 25 procent van de ouders laat toe dat de kinderen een game spelen dat voor oudere kinderen is bedoeld. 16 procent kocht al eens iets waarvan de kinderen niet begrepen hoe ze het moesten gebruiken. Toch zeggen de meeste ouders dat ze zich zorgen maken over wat de kinderen te zien krijgen als ze zonder toezicht surfen via laptops en smartphones.
Dat blijkt uit een bevraging van 1.800 ouders door de Britse website Parentport, een portaalsite waar ouders ongeschikte beelden of uitzendingen kunnen rapporteren.
Te veel Britse tieners delen achteloos priv√©-informatie zoals telefoonnummers, adressen en foto’s op sociale netwerksites.¬† 60 procent onder hen beseft niet dat wat ze posten ‘voor altijd’ op internet staat. Dat jongeren goedgelovig zijn blijkt ook uit het feit dat ze intieme foto’s delen van zichzelf, die vervolgens gretig worden doorgegeven.
De helft van de Britse tieners bezocht al eens een website waarvan ze wisten dat de ouders het niet zouden goedkeuren. 38 procent bekent dat ze zichzelf geleerd hadden over veiligheid en privacy online. ‘Te veel delen’ leidde dan weer tot zorgen, depressieve gevoelens en verlies van vrienden. Ouders schieten dus duidelijk tekort op vlak van digitale opvoeding. Ze zijn niet mee met de ontwikkelingen, en jongeren staan niet te springen om hun ouders bij te scholen want dit is een veld waar ze wel nog ongestoord hun ding kunnen doen.
Al zijn de risico’s wel even anders dan een sigaret opsteken achter het fietskot of doktertje spelen in het hooi: de informatie kan tegen de jongeren gebruikt worden en kan hen in de problemen brengen. Een goede les voor iedereen: hou de vinger aan de pols met de wereld. Het afwijzen maakt dat je kinderen onvoorbereid de wereld intrekken.

Lees ook:Kids kiezen voor extreme maatregelen om af te vallen
Lees ook:Tieners zien hun eigen overgewicht niet
Lees ook:Bah! De jeugd van tegenwoordig is vies!
Lees ook:Nederlandse kids gaan snel op zichzelf wonen
Lees ook:Gamen helemaal zo slecht nog niet voor kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>