Nederlandse kids gaan snel op zichzelf wonen

De oudste is bij mij dertien en de jongste pas negen maanden. Ik heb voorlopig dus nog wel kids over de vloer. Maar wist je dat Nederlandse jongeren eerder op zichzelf wonen dan het Europees gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Stichting voor de Verbetering van Leef- en Werkcondities. Bovendien is tussen 2007 en 2011 het aantal jongeren (18 tot 29 jaar oud) dat nog bij één of beide ouders woont met 6 procent gedaald. In Nederland woont 1 op de 3 (33 procent) jongeren nog bij hun ouders. Dat is een stuk minder dan het Europese gemiddelde van 48 procent, zo blijkt uit een rapport van de stichting. Bovendien steeg in Europa het gemiddelde percentage thuiswoners juist.Malta en Slovenië spannen de kroon als het aankomt op de thuisblijvers; liefst 85 procent van de jongeren daar woont nog onder moeders’ vleugels. De Finse jongeren zijn juist erg zelfstandig, aangezien 85 procent juist is uitgevlogen. De onderzoekers keken ook naar de toegang van Europese jongeren tot gezondheidszorg. Die is in Nederland iets moeilijker geworden, maar over het algemeen doet Nederland het nog erg goed. Zo heeft maar een kwart van de jongeren hier last van wachtlijsten. Alleen Zweden en Denemarken doen het nog net iets beter. In heel Europa heeft 44 procent van de jongeren last van de wachtlijsten. Nederlandse jongeren blijken ook maatschappelijk erg actief. Bijna vier op de tien jongeren hier doen mee aan de sociale activiteiten van verenigingen. Dat is meer dan in landen als Zweden en Finland. Alleen in Ierland doen jongeren nog meer.  Meer dan vier op de tien jongeren voelt overigens etnische spanningen in Nederland. Dat percentage is alleen in Frankrijk en België hoger.

Lees ook:Nederlandse kinderen treffen het niet met zakgeld…
Lees ook:Belgische kinderen grootste etterstralen van Europa
Lees ook:Tienduizend kinderen op wachtlijsten
Lees ook:Een vijfde van de kids tot 15 jaar woont niet bij beide ouders
Lees ook:Nederland Europees koploper voor kindergeluk!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>