Meerling verdubbelt kans op postnatale depressie

Het klinkt eigenlijk wel logisch… Mama’s van twee- of drielingen hebben dubbel zoveel kans op een depressie na de geboorte dan vrouwen die bevielen van slechts één kind, dat blijkt uit recent onderzoek. Die moeders krijgen natuurlijk ook bijna dubbel zo veel te verduren!

1.400 moeders van tweelingen namen deel aan het onderzoek, 17 procent van hen kampte met een postnatale depressie. Dat is bijna dubbel zoveel als bij andere moeders. Mama’s van tweelingen voelen zich uitgeput en geïsoleerd, de helft van hen praat dagelijks minder dan een uur met andere volwassenen. Ze hebben ook meer risico op complicaties tijdens de zwangerschap en worden slechter verzorgd tijdens en na de bevalling. Zonder behandelingen kunnen vrouwen met een postnatale depressie zich hopeloos voelen, ze kunnen zelfs zo wanhopig zijn dat ze zichzelf of hun baby’s willen pijnigen. Deze situatie kan maanden, in sommige gevallen zelfs jaren duren. Een klein aantal moeders zei dat ze hun kind hadden achtergelaten, maar ze keerden wel terug. Psychologe Maggie Couston is moeder van een drieling: “De eerste maanden na de geboorte van de baby’s zou een vrolijke periode moeten geweest zijn. Maar ik was uitgeput en voelde me sociaal geïsoleerd. Mijn kinderen betekenden alles voor me, maar het leek alsof ik niets goed kon doen, ik heb vaak er een eind aan willen maken of weglopen.”

Lees ook:Hoe je postnatale depressie te overwinnen
Lees ook:Postnatale depressie
Lees ook:Papa’s en mama’s in eerste levensjaar kind vaak depressief
Lees ook:Kersverse mama’s spreken hun vrienden alleen via Facebook
Lees ook:40% moeders vindt moederen moeilijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>