Postnatale depressie

Jeetje… Ongeveer 13 procent van de pas bevallen vrouwen krijgt te kampen met een postnatale depressie. Uit onderzoek door Sara Casalin van de Onderzoeksgroep Klinische Psychologie van de KU Leuven blijkt dat ongeveer 38 procent van deze vrouwen zich op lange termijn blijven slecht voelen, tot een jaar na de geboorte of zelfs langer. Ik ben net een week geleden bevallen en heb wel behoorlijk last van kraamtranen moet ik zeggen. Maar postnataal depressief moet echt verschrikkelijk zijn. Dan mis je zo’n bijzondere periode in je leven!Vrouwen die te maken krijgen met een postnatale depressie voelen zich een tijd lang droevig, zijn prikkelbaar, hebben een laag zelfbeeld en beleven geen plezier aan hun baby en hun leven. Algemeen wordt aangenomen dat deze periode slechts drie tot zes maanden duurt, maar uit een analyse van 23 studies die tussen 1985 en 2012 wereldwijd gepubliceerd werden over het verloop van postnatale depressie, blijkt volgens Casalin dat deze depressie bij 4 op 10 veel langer blijft aanslepen. Jonge alleenstaande moeders lopen meer risico, zo leert het onderzoek. “Ook factoren zoals een laag inkomen, een slechte partnerrelatie en een depressief verleden en vooral de opeenstapeling van meerdere risicofactoren spelen een grote rol”, aldus de onderzoekster. Op basis van deze onderzoeksresultaten kunnen volgens Casalin langdurige postnatale depressies beter begeleid worden en alle betrokkenen juister ge├»nformeerd.

Lees ook:Hoe je postnatale depressie te overwinnen
Lees ook:Papa’s en mama’s in eerste levensjaar kind vaak depressief
Lees ook:Meerling verdubbelt kans op postnatale depressie
Lees ook:Zwangerschap wekt angstgevoelens en depressie op
Lees ook:Gepestte kinderen vaker depressief op latere leeftijd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>