Papa’s en mama’s in eerste levensjaar kind vaak depressief

Brits onderzoek toont aan dat vrouwen na de bevalling gevoeliger zijn om depressief te worden, dan in welke andere periode in hun leven. Ook vaders hebben in deze periode meer kans op een depressie. Het is ook niet niks, zo’n nieuw wezentje dat je hele huishouden domineert. Tel daar nog het tekort aan slaap, en de overdosis bezoek die je die eerste weken treft bij op en je hebt inderdaad behoorlijk wat reden tot depressie. Maar hé; vind jezelf ook niet te zielig. Je hebt een kindje, je hebt dat waarschijnlijk ook gewild en na een leven lang alleen voor jezelf zorgen, kun je best wat aandacht afstaan aan je kleine, toch? We worden tegenwoordig overal depressief van lijkt het.
Onderzoekers van de University College of London volgden 12 jaar lang 87.000 echtparen vanaf de geboorte van hun kind. In die tijd had 39 procent van de moeders en 21 procent van de vaders tenminste één depressieve periode.
Voor zowel vaders als moeders geldt dat ze in het eerste jaar de hoogste kans op een depressie hebben. Bijna 14 procent van de moeders ontwikkelde een depressie in dit jaar.
Dit percentage staat gelijk aan het aantal gevallen van postnatale depressie. Bij de vaders had 4 procent een depressie in het eerste jaar na de geboorte. Hierna neemt het aantal gevallen van depressie duidelijk af. Dr. James F. Paulson van de Eastern Virginia Medical School heeft depressie bij nieuwe vaders en moeders bestudeerd, en weet wat de depressies veroorzaakt. “De oorzaak is vooral te vinden in psychosociale factoren en komt niet zozeer door hormonale veranderingen. Vrouwen hebben na de geboorte meer last van stress, voelen zich niet voldoende gesteund en moeten wennen aan de veranderingen in hun leefstijl en relaties”, aldus Paulson. Volgens Paulson is de zogenaamde ‘baby blues’ een normaal verschijnsel bij nieuwe moeders. “Vlak na de geboorte voelen ze zich vaak angstig, geïrriteerd en verdrietig. Maar meestal verdwijnen deze gevoelens al na een paar dagen. Ouders die hier langer last van hebben en bij wie het hun dagelijkse leven verstoord, zouden met een arts of psycholoog moeten praten.”

Lees ook:Meerling verdubbelt kans op postnatale depressie
Lees ook:Postnatale depressie
Lees ook:Hoe je postnatale depressie te overwinnen
Lees ook:In driekwart van de gezinnen werken beide ouders
Lees ook:Kersverse mama’s spreken hun vrienden alleen via Facebook

1 Reacties // Reageer

One thought on “Papa’s en mama’s in eerste levensjaar kind vaak depressief

 1. george

  Dit lijkt mij een betrouwbaar onderzoek.
  Althans, betreffende de aantallen.
  12 jaar lang !
  87.000 echtparen !
  In Nederland trekken we al een conclusie bij 200 mensen.
  Als je echter kijkt naar de definitie van depressief dan zijn de cijfers erg vreemd.
  Elke vader en moeder lijd in meer of mindere mate aan Baby Blues.
  Dat zijn dus juist in Nederland erg veel depressieve papa`s en mama`s.
  Fout ? Neen. Logisch? Ja.
  Gelukkig hoeven we dat in Nederland niet te onderzoeken.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>