Gepestte kinderen vaker depressief op latere leeftijd

Gepest worden op 13-jarige leeftijd verhoogt het risico op een depressie op je 18e, zo blijkt uit een onderzoek van de University of Oxford. Dat de gevolgen niet alleen beperkt blijven tot de schooltijd wisten we natuurlijk al langer. Maar dat het echt depressief op latere leeftijd in de hand werkt, wist ik nog niet. Des te meer reden om er echt bovenop te zitten. Wat is het toch een lastig probleem!
Onderzoekers gebruikten gegevens over bijna 4.000 Britse tieners. Op 13-jarige leeftijd vulden ze een vragenlijst in over pesten. Op hun 18e werd onderzocht of ze last hadden van kenmerken van een depressie. De resultaten van het onderzoek zijn donderdag verschenen in The BMJ.  Bijna 700 deelnemers gaven te kennen dat ze vaak werden gepest. Van deze deelnemers bleek 15 procent 5 jaar later depressief te zijn. Nog eens 1440 tieners hadden af en toe met pesten te maken: 1 tot 3 keer gedurende 3 maanden. Van deze 13-jarigen kampte 7 procent met een depressie toen ze 18 waren. Ter vergelijking: van de tieners die nooit gepest werden, kreeg 5,5 procent depressieve symptomen.

De tieners die vaak werden gepest, bleven daarnaast langer last houden van hun depressie. Eén op de tien uit deze groep was meer dan twee jaar depressief. Slechts 4 procent van de jongeren die nooit waren gepest kreeg een langdurige depressie. Het pesten bestond vooral uit uitschelden. Meer dan een derde van de gepeste tieners maakte dat wel eens mee. Van ongeveer een kwart waren een keer bezittingen afgepakt. Een tiende had te maken gehad met fysiek geweld.

Lees ook:Hersenschudding kan kinderen depressief maken
Lees ook:Pesten geeft grote kans op depressie en angstsstoornis
Lees ook:Zorg dat kleuters niet te zwaar worden!
Lees ook:Pesten verhoogt kans op psychose bij kinderen
Lees ook:Tips om pesten te stoppen op kidstegengeweld.nl

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>