Pesten verhoogt kans op psychose bij kinderen

Mensen die als kind gepest zijn, hebben twee keer meer kans op een psychose dan kinderen die nooit zijn gepest. Dat blijkt uit Brits onderzoek. Het lijkt mij een reden te meer om op tijd en bovenal goed in te grijpen als je kind gepest wordt. Maar ook als je kind een pester is. Het kan zoveel kapot maken, daar moet je gewoon iets aan doen.
Volgens de wetenschappers van de University of Warwick in Coventry kan pesten, vooral als het langdurig gebeurt, serieuze consequenties hebben op latere leeftijd. Eerdere studies toonden al aan dat traumatische gebeurtenissen in de jeugd gelinkt zijn aan de ontwikkeling van psychoses als volwassene.  Mensen die psychotische symptomen in de jeugd hebben, zijn geneigd tot het ontwikkelen van schizofrenie als ze volwassen zijn. De onderzoekers wilden uitzoeken of dit bij pesten ook zo is. Voor het onderzoek bestudeerden ze 6437 12-jarigen, die vanaf hun zevende jarenlang lichamelijk en geestelijk gepest werden.

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat pestslachtoffers twee keer zoveel kans hebben op hallucinaties en andere psychotische symptomen. Hoe langer en erger de slachtoffers gepest werden, hoe groter de kans bleek op een psychiatrische ziekte.  Het onderzoek is gepubliceerd in de Archives of General Psychiatry.

Lees ook:Gepestte kinderen vaker depressief op latere leeftijd
Lees ook:Pesten geeft grote kans op depressie en angstsstoornis
Lees ook:Tips om pesten te stoppen op kidstegengeweld.nl
Lees ook:Regelmatig pesten kan leiden tot hersenschade
Lees ook:Kids met ADHD ook later meer problemen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>