Kinderen weten wie Yoda is, maar een kikker hebben ze nooit gezien

Schop de kinderen toch eens de deur uit om ze een pad of een kikker te laten vangen. Het gaat namelijk helemaal de verkeerde kant uit. Grote kans dat je kind wel weet hoe IEDER Pokémondiertje heet, maar nog geen merel van een mus kan onderscheiden. Uit onderzoek is gebleken dat het ernstig gesteld is met de natuurkennis van onze kinderen.

Britse kinderen kennen de natuur niet meer, maar sciencefictionfiguren des te beter. Dit staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek van de National Trust (NT), een instelling die natuur en cultuur beschermt in Engeland, Wales en Noord-Ierland. Minder dan een derde van de ondervraagde kinderen van 10 tot 12 jaar wist hoe een ekster eruit ziet, maar 90 procent identificeerde probleemloos de fictieve Jedi Grand Master Yoda uit Star Wars.

,De jongere generatie is vrijwel volledig afgesneden van de natuur’’, klaagde programmamaker en natuurliefhebber Nick Baker bij de lancering dinsdag van een campagne van de NT. Die moet kinderen de echte natuur weer leren kennen.

Slechts de helft van de ondervraagden kende het verschil tussen een wesp en een bij en maar 50 procent wist hoe een eikenblad eruit ziet. Maar hun kennis over verschijnselen in de virtuele wereld van Nintendo’s en Playstations is erg uitgebreid. “Er moet iets worden gedaan nu de kinderen beter een fictieve buitenaardse figuur herkennen dan een eikenboom,” aldus Baker. De campagne wordt gevoerd met behulp van een dubbeldekker met een stuk echte natuur op het bovendek.

Lees ook:Leer van alles over de kleinste diertjes in je tuin…
Lees ook:Jamie Oliver doet wonderen voor schoolkinderen
Lees ook:De zoveelste anti-alcoholcampagne voor jongeren: zal het helpen?
Lees ook:Hedendaagse kind mist avontuur in z’n leven
Lees ook:Carriwell start campagne voor echte moeders

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kinderen weten wie Yoda is, maar een kikker hebben ze nooit gezien

  1. ellen

    het is toch al heel lang zo dat kinderen daar niks meer van weten, de ouders houden zich daar toch ook helemaal niet mee bezig.
    Daarentegen weet mijn zoontje van 4 heel goed hoe een ekster en een duif er uit zien,
    dat een rups eerst een cocon wordt voordat deze in een vlinder verandert, dat een hert gek is op eikels en ook graag een pepermuntje lust (echt waar). Je kunt een kind heel goed stimuleren in zulke dingen als je er maar een beetje moeite in steekt.Verder vraag ik me af of er op de scholen nog net zo veel aandacht aan wordt besteed als vroeger.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>