60% kinderen wil organen afstaan

Een ruime meerderheid van de kinderen tussen de 9 en 14 jaar, namelijk 67 procent, wil zelf beslissen wat er met hun organen gebeurt na hun dood. Ook geeft een meerderheid van de Nederlandse kinderen (60 procent) aan donor te willen worden. Ik kan me nog herinneren dat ik mijn ouders onder druk heb gezet voor mij te tekenen toen ik die leeftijd had. Brullen dat ze er op tegen waren: als ze zo dachten, dan mochten ze ook geen organen accepteren, mocht het ooit zo ver komen. Ze hebben maar getekend… Ik vind het een mooi percentage en denk dan ook dat je deze instelling moet belonen door het kinderen echt zelf te laten beslissen. 

De cijfers zijn afkomstig uit een representatief onderzoek van het NOS Jeugdjournaal onder 2629 kinderen. Aanleiding voor het onderzoek is een stelling van Marion Siebelink, promovenda gezondheidspsychologie, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij is voor het idee dat kinderen op jonge leeftijd zelf kunnen beslissen of ze bij overlijden orgaandonor willen zijn. Op dit moment mogen kinderen dat vanaf hun zestiende jaar zelf beslissen.

In het onderzoek is ook gevraagd waarom kinderen geen donor willen zijn. Van de 40 procent die dat niet wil, geeft de helft als reden: "Het idee dat ik niet heel blijf na mijn dood, vind ik niet fijn".

Eén op de vijf kinderen die niet van plan is organen te doneren, vindt het een eng idee dat hun organen uit hun lichaam worden gehaald. Ook is in het onderzoek gevraagd naar de bekendheid van orgaandonatie. Van de kinderen geeft 93 procent aan bekend te zijn met orgaandonatie. Toch geeft de helft van alle kinderen aan er een keer les over te willen krijgen op school.

Lees ook:Orgaandonatie door kinderen is hard nodig
Lees ook:Kinderen onder de 12 zouden potentiƫle donor moeten zijn
Lees ook:Ab Klink wil meer vrouwen zien borstvoeden
Lees ook:Moeders blijven maar wat graag fulltime bij de kinders
Lees ook:Kinderen kiezen zelf sinterklaascadeautjes uit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>