Orgaandonatie door kinderen is hard nodig

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat onderzoek doen naar de vraag onder welke omstandigheden kinderen, ouder dan twaalf jaar, hun organen beschikbaar kunnen stellen voor transplantatie. Iets waar je als ouder natuurlijk het liefst niet aan denkt, maar waar je wel aan zou moeten denken. Er is namelijk een groot tekort aan organen voor kinderen. 
 

Er is een tekort aan organen voor kinderen en volgens de wet is de donatie toegestaan. Toch is er volgens het Groningse ziekenhuis bijna niets bekend over orgaandonatie bij kinderen.  

Eind 2006 stonden 34 kinderen op de wachtlijst voor orgaantransplantatie. Ze hebben vaak de organen van een ander kind nodig.Volgens onderzoeker Marion Siebelink stellen gemiddeld ruim tien kinderen per jaar hun organen beschikbaar.

Het komt regelmatig voor dat ouders van een gestorven kind besluiten de organen beschikbaar te stellen aan andere kinderen. Volgens Siebelink kunnen ouders van kinderen tussen de twaalf en zestien jaar het besluit van hun kind om organen af te staan herroepen. Als een kind zestien jaar is, kunnen ouders die beslissing niet meer ongedaan maken.

Het UMCG wil onderzoeken welke factoren bepalen of een kind zijn of haar organen kan en wil doneren. Het gaat hierbij om medische, psychologische, ethische en maatschappelijke zaken.

Lees ook:Kinderen onder de 12 zouden potentiƫle donor moeten zijn
Lees ook:60% kinderen wil organen afstaan
Lees ook:[email protected], bewegingsprogramma voor kinderen met reuma
Lees ook:Kind alleen thuis
Lees ook:Sporten verbetert schoolprestaties van kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>