[email protected], bewegingsprogramma voor kinderen met reuma

Kinderen met jeugdreuma bewegen vaak weinig, hebben minder uithoudingsvermogen en kennen hun grenzen vaak niet, lees ik net op Nu.nl.  Ze zijn aan het eind van de dag uitgeput. Een trainingsprogramma van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) brengt hierin verandering. [email protected]k krijgt de patiëntjes in beweging. Ze worden er fitter door, blijkt uit een promotieonderzoek. Dat is goed nieuws!Ongeveer 2500 kinderen in Nederland hebben jeugdreuma. Hun gewrichten zijn chronisch ontstoken. Fysiotherapeut Otto Lelieveld ontwikkelde en testte in het UMCG een internettrainingsprogramma, dat is bedoeld voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Hij promoveert hier volgende week woensdag op, liet de Rijksuniversiteit Groningen dinsdag weten. Volgens hem werkt de methode omdat kinderen leren bewegen op een manier die bij ze past. „Het ene kind houdt meer van fietsen, het andere van voetbal.” Voor het programma maakt het niet uit welke sport ze kiezen.
Na afloop van het programma, dat zestien weken duurt, bleek dat kinderen hun eigen grenzen beter konden opzoeken dan andere patiënten. Behalve dat ze meer gingen bewegen en fitter werden, leerden de deelnemers ook over hun ziekte. Gedurende het programma werd hun fitheid gemeten en werden de doelen (bij)gesteld.
Lelieveld heeft van het Reumafonds geld gekregen om het programma uit te werken en te verbeteren. Het fonds stelt daarvoor 180.000 euro beschikbaar.
Jeugdreuma is de verzamelnaam voor chronische gewrichtsproblemen bij kinderen onder 16 jaar. Er bestaan verschillende vormen van de ziekte variërend van een tot meerdere ontstoken gewrichten. Een deel van de patiënten heeft ook last van onder meer koorts, vergrotingen van milt en lymfeklieren en huidaandoeningen.

Lees ook:Kinderen leren springend mogelijk beter rekenen…. (?)
Lees ook:Dikke kids twee keer zoveel pijn als kinderen met normaal gewicht
Lees ook:Botox om kwijlen kinderen met hersenbeschadiging tegen te gaan
Lees ook:Veel ongeruste ouders door mazelen
Lees ook:Kids met ADHD verhoogde kans op verslaving

1 Reacties // Reageer

One thought on “[email protected], bewegingsprogramma voor kinderen met reuma

  1. Hetty

    Is het programma reumaatjes ook geschikt voor jeugdigen met fibromyalgie en hypermobiliteitssyndroom?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>