Ontwikkeling van de zwangerschap, derde drie maanden

In deze log kun je een korte samenvatting lezen van wat er gebeurt tijdens de tweede drie maanden van de zwangerschap.

Week 25. Je baby begint nu zo groot te worden, dat hij niet meer losjes in het vruchtwater zweeft. Hij kan zich nog wel omdraaien. Je baby hoort gedempte geluiden.

Week 26. Zou je baby nu geboren worden, dan noemt men de baby immatuur. Natuurlijk blijft de baarmoeder de beste omgeving voor je kind.

Week 27. Als partner kun je nu proberen het hartje van je baby te horen. Gebruik hiervoor een toiletrol.

Week 28. Het kraakbeen begint langzaam te verbenen, waardoor de botjes al wat stevigheid krijgen bij de geboorte. De schedel blijft zo zacht, dat de beenderen zich tijdens de bevalling kunnen vervormen en iets over elkaar kunnen schuiven. De oogleden gaan van elkaar af en de ogen zijn volgroeid.

Week 29. Je baby is nu officieel levensvatbaar. De huid was tot nu toe erg rood van kleur, maar door het onderhuidse vet wordt de huid nu roze. Heel langzaam begint het nesthaar te verdwijnen.

Week 30. Je baby krijgt steeds minder bewegingsruimte. Het begint zijn positie in te nemen. Hij kan licht goed zien en reageert hevig op fel licht op de buik, zoals wanneer hij een echo krijgt.

Week 31. Je voelt je kindje duwen en porren en van buitenaf kun je soms ook een bult zien. Als hij steeds op één plek schopt, kun je daar een wat beurs gevoel bij krijgen.

Week 32. Veel baby’s hebben af en toe de hik. Als vrouw voel je een regelmatige ‘tik’ in je buik.

Week 33. Mogelijke liggingen:

Hoofdligging: met het hoofdje naar beneden. Dit komt het meeste voor en maakt de bevalling gemakkelijker.

Stuitligging: met het hoofdje omhoog. Bij een onvolkomen stuitligging steken de beentjes omhoog, bij een volkomen stuitligging heeft je baby de voetjes onder zich gevouwen.

Dwarsligging: de baby ligt met zijn zij voor de baarmoedermond. Een vaginale bevalling is zo niet mogelijk.

Week 34. De nesthaartjes en de witte vetlaag op de huid laten steeds meer los. Als je baby slokjes vruchtwater neemt, slikt hij de haartjes en vetvlokjes in. Dit is gunstig, want het prikkelt zijn darmen.

Week 35. Je baby is nu zo’n 43,5 centimeter lang en volledig gevormd, maar vooral de longen moeten nog ‘rijpen’. In de laatste weken maken de bijnieren van de baby het hormoon cortison aan. Dit hormoon doet de longen verder rijpen en bereidt ze voor op het ademen.

Week 36. Als je baby is ingedaald in het bekken, kan hij niet meer van ligging veranderen. De meeste baby’s dalen met hun hoofd in het bekken. Maar ook niet alle hoofdliggingen zijn gelijk.

Achterhoofdsligging: je baby heeft zijn kin tegen de borst, waardoor zijn achterhoofd voor de baarmoedermond ligt. De omvang van zijn hoofd is zo het kleinst en je baby kan goed door het baringskanaal heen.

Kruinligging: je baby houdt zijn hoofd rechtop. Zijn kruin ligt dan voor de uitgang, waardoor de bevalling wat moeizamer gaat.

Voorhoofdsligging of aangezichtsligging: het babyhoofd is achterover gebogen. Dit is een slecht uitgangspunt voor een vaginale geboorte. Je moet dan rekening houden met een keizersnede.

Week 37. Als de bevalling deze week begint, moet je toch naar het ziekenhuis. Je baby is een randprematuur. Hij kán wat startproblemen krijgen en de couveuse moet bij de hand zijn. Tweelingen worden gemiddeld gezien in deze week geboren.

Week 38. Er stroomt nu per minuut zo’n tien liter bloed langs je placenta. Slechts 4% van de baby’s wordt precies op de uitgerekende datum geboren, het merendeel in de twee weken ervoor en erna.

Week 39. Bepaalde dagelijkse geluiden zijn voor je baby erg vertrouwd geworden. Hij kent het ritme van het hart van zijn moeder en het horen hiervan na de geboorte zal hem geruststellen.

Week 40. Je baby weegt nu gemiddeld 3300 gram, maar je bent in totaal zo’n 12 kilo aangekomen. Het extra gewicht bestaat uit vruchtwater, de placenta, de baarmoeder, zwaardere borsten en extra bloed. En verder heb je nog extra vet en vocht ontwikkeld.

En dan de bevalling! Daarover later in deze blog.

Het uitgebreide verhaal vind je in mijn boek Samen Zwanger.

Over de eerste drie maanden lees je in deze log

Over de tweede drie maanden lees je in deze log

Lees ook:Ontwikkeling van de zwangerschap, tweede drie maanden
Lees ook:Ontwikkeling van de zwangerschap, eerste drie maanden
Lees ook:Verse papa’s dikker na de geboorte van hun kind
Lees ook:12-ponder geboren in Duits ziekenhuis…
Lees ook:Overlevingskansen vroeg geboren baby’s flink toegenomen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>