Ontwikkeling van de zwangerschap, tweede drie maanden

In deze log kun je een korte samenvatting lezen van wat er gebeurt tijdens de tweede drie maanden van de zwangerschap.

Week 13. De organen van de foetus zijn gevormd, nu komt het vooral op rijpen en groeien aan.

Week 14. De zwemvliesjes tussen vingers en tenen verdwijnen. De mond kan open en dicht. Daarboven heeft het neusje zich ontwikkeld.

Week 15. De foetus kan naar hartelust zwemmen in het vruchtwater. Daardoor krijgt hij sterke spieren. Hij kan slikken en hapt wat van het vruchtwater. Hij kan het proeven. De nieren werken al, je baby doet kleine plasjes. >>

Week 16. Hoewel de baby niet hoeft adem te halen, begint hij de ademhalingsbeweging wel te oefenen. Hij hapt vruchtwater, dit komt in zijn longetjes, waarna hij het er weer uit perst. Het haar begint te groeien (nesthaar, wimpertjes en wenkbrauwen).

Week 17. Vanaf deze periode kan je baby -door de dichte oogleden heen- licht en donker onderscheiden. Het lijfje wordt bedekt met huidsmeer.

Week 18. Je baby oefent nu zijn ogen. Hij kan heel goed scheel kijken.

Week 19. Vruchtwater bestaat uit water, zouten, voedingsstoffen en afvalstoffen van je baby. Het is een soort schokbestendige buffer tegen de buitenwereld; het beschermt tegen infecties en het garandeert een constante lichaamstemperatuur van de baby.

Week 20. Je baby krijgt wat hoofdhaar. De gehele huid van de baby wordt gevoelig voor aanraking. Ook de slijmvliezen worden gevoeliger. Hij beweegt zich nu gemiddeld 200 keer per dag. Dit is vaak voelbaar aan lichte bubbeltjes in de buik. Verder slaapt hij.

Week 21. Bij een echo kun je nu de geslachtsorganen goed zien. Krijg je een dochter, dan zijn er al miljoenen eicellen aangelegd in de eierstokken. Maar dit enorme aantal neemt direct ook weer af: bij de geboorte heeft je dochter nog twee miljoen eicellen over. In haar puberteit zijn er nog zo’n drie- tot vierhonderdduizend van over.

Week 22. Je baby knijpt regelmatig in de navelstreng. Dit kan geen kwaad. De dikke spiraalvormige streng bestaat uit drie bloedvaten, die worden beschermd door een soort gelei. Bij de geboorte is de navelstreng ongeveer even lang als je baby zelf. De vingertoppen van je baby krijgen al vingerafdrukken.

Week 23. De baarmoeder rekt enorm uit. Voor je zwanger werd, was deze zo’n 7 tot 8 cm lang. Dit kan vlak voor de bevalling 40 cm zijn. Je kunt nu contact maken met je baby; hij reageert op handen op de buik. De moeder kan vanaf nu af en toe harde buiken krijgen.

Week 24. Je baby begint nu wat dikker te worden. Er wordt onderhuids vet gevormd. Als moeder kun je de bovenrand van de baarmoeder rond de navel voelen. Sommige vrouwen gaan er een beetje waggelend van lopen en het bekken kan wat los aanvoelen.

Het uitgebreide verhaal vind je in mijn boek Samen Zwanger.

Over de eerste drie maanden lees je in deze log

Lees ook:Ontwikkeling van de zwangerschap, derde drie maanden
Lees ook:Ontwikkeling van de zwangerschap, eerste drie maanden
Lees ook:ONgeboren baby’s onderscheiden al smaken
Lees ook:Je zwangerschapskilo’s ontrafeld
Lees ook:Moeders geven kind al berichtjes in de baarmoeder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>