Ouders met stress verhogen risico astma kind

Oeps… Het lijkt erop dat kinderen vaker astma krijgen als hun ouders gestrest zijn. Volgens wetenschappers vergroten de angsten van ouders samen met andere al bekende factoren de kans op benauwdheid van hun kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Californië, waar de BBC dinsdag over schrijft. Zou het dan mijn schuld zijn? Ons zoontje heeft astma en heel veel gestrester dan ik ben, krijg je ze niet. Ach, ik geloof er eerlijk gezegd niet zo in…
De onderzoekers, die hun werk publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift, vergeleken de situatie van kinderen in een omgeving met luchtvervuiling met die van kinderen in een schone omgeving. Kinderen die leefden in een gebied met luchtvervuiling, hadden vaker astma dan de andere kinderen.
Kinderen met gestreste ouders in een omgeving met luchtvervuiling bleken nog vaker met astma te kampen. Dat gold vooral als ouders hun gestreste leven omschreven als ,,overweldigend’, ,,onvoorspelbaar” of ,,ongecontroleerd”. Mogelijk verhoogt stress de ontstekingsreactie die ontstaat als vervuilde lucht de longen binnendringt.
Van luchtvervuiling was al duidelijk dat het leidt tot een hoger risico op astma. De onderzoekers keken ook naar andere al bekende risicofactoren zoals het rookgedrag van de moeder, de opleiding en het inkomen van de ouders. Van de bijna 2500 onderzochte kinderen kregen er uiteindelijk 120 astma.

Lees ook:Gestreste ouders veroozaken overgewicht bij kinderen
Lees ook:Stress tijdens zwangerschap kan kinderastma veroorzaken
Lees ook:Waarom jouw verkoudheid astma bij je baby kan veroorzaken
Lees ook:Vier maanden borstvoeding kan astma voorkomen
Lees ook:Stress van papa en mama maakt kinderen ziek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>