Weer thuis

(Roland Klaverstijn is journalist, ondernemer, vader
van drie dochters van 15, 18 en 20 én columnist van Kinderspul.blog.
Wekelijks bericht hij uit zijn ‘gezinspraktijk’.)

De middelste is in maart van dit jaar op kamers gaan wonen. Amper 18 jaar oud, lonkte de wijde wereld. Zelden een kind (sorry: jongere) meegemaakt, die het leven zo met volle teugen leefde als onze Lisa. Het leven was één groot feest en zij was het middelpunt. Zeven maanden later is ze weer thuis. Haar studie leidde teveel onder het feestbeest in haar. De verleidingen van het leven kon ze niet voldoende in haar eentje weerstaan. Ze koos er voor om weer naar ‘huis’ te komen.

Dan ontstaat een hele nieuwe situatie. Je kind thuis nadat zij een aantal maanden ‘de vrijheid’ geproefd heeft, is een beproeving voor zowel je kind als jezelf. Want als ik eerlijk ben: wij hadden net wat kamers omgegooid, en bezit genomen van ons huis. En dan komt er een ‘indringer’ die niet alleen weer fysieke ruimte opeist, maar ook al zo gewend is aan haar vrijheid dat ze denkt thuis ‘op kamers’ te kunnen wonen. Papa’s scheermes is het hare, mama’s make up idem dito. Melden of je thuis mee eet of niet schiet er bij in, dus voortdurend sta je voor verrassingen. Een feestje ‘uitwonen’ tot een uur of zes ’s ochtends was ze al gewend en gewoon. Lastig voor beide partijen. We zijn er nog niet uit, het nieuwe evenwicht is nog niet gevonden. Maar één ding staat als een paal boven water en is een nieuwe openbaring voor beiden: ouder ben je de rest van je leven, kind blijf je tot de dood van je ouders. Ik weet het zeker: we komen er wel uit de komende tijd…

Lees ook:Nieuwe Ariadne at Home Kinderen vol geweldige hebbedingen
Lees ook:Vrouw baart 18e kind (en het is waarschijnlijk niet de laatste!)
Lees ook:Moeders hebben liever zoon dan dochter ‘terug’ in huis
Lees ook:Vrouw bevalt van dochter en komt met zoon thuis
Lees ook:Pubers ruilen weer van gezin in Puberruil

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Weer thuis

 1. Hester

  Ik krijg al tranen in mijn ogen als ik eraan denk dat ze het huis uitgaan. Maar het is een prettig idee te weten dat ze ook zo weer terug kunnen komen!!!

    /   Reply  / 
 2. nina

  hai roland…

  Hoe voelt het om lekker belangrijk te doen over je gezin. Vooral nog…lekker onbelangrijk. Je bent een oplichter en durft er zelf niet eens voor uit te komen. Das toch wel diep triest. Zo in staat om mensen te kwetsen. En waarom…je kent ze niet eens. Je weet niet eens waar je het over hebt.
  Weet je…dit verhaal vind ik pas zielig…heel zielig….ga toch nuttige dingen doen in je leven.

    /   Reply  / 
 3. Hester

  Eh Nina? Ben jij wel helemaal lekker?

    /   Reply  / 
 4. peter

  Wat was het gaaf! Wat was het een speeltuin met mn studie en meisje studeren in de grote stad vanuit de provincie.
  Borderline was het want het dal kwam. Ik overspannen om aan mn studiepunten te komen tegen beter weten in en mn meissie maakte het uit.

  Zat ik dan aan het bier zonder titel te dure kamer en succesvolle vriendjes. Mamma kwam naar mij met mn oude knuffel en als een kind voelde ik mij weer even veilig.

  Nu 10 jaar later ben ik een vader. Ik zal en wil ook zolang ik leef een veilige haven of time-out zijn voor mn kind. Thx ma!

    /   Reply  / 
 5. Palmer Ambuehl

  Thanks for another great article. I want to thank you for the efforts you have made in writing this post Weer thuis | Kinderspul. I am hoping for more from you sooner or later as well.

    /   Reply  / 
 6. Erasmo Benjamin

  Took my time to read all the feedback, however I really enjoyed the article Weer thuis | Kinderspul. It proved to be very useful to me and I’m sure to all of the commenters right here! I’ll subscribe to your feed, please continue posting!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>