Als papa thuis meehelpt, heeft de dochter betere kansen

Schermafbeelding 2014-05-30 om 16.09.50Meisjes met vaders die er niet voor terugdeinzen de afwas te doen of op te ruimen, zijn sneller geneigd voor minder traditioneel ‘vrouwelijke’ beroepen te kiezen. Dit in tegenstelling tot meisjes uit families waar de huishoudelijke taken niet gelijk verdeeld zijn. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de Universiteit van British Columbia. Het is dus van groot belang (in mijn ogen) dat paps laat zien dat het niet uitmaakt wie de afwas doet. Zolang hij maar wel de kliko buiten zet! ;-)
Het onderzoek, dat verschijnt in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science, suggereert dat vaders die meehelpen in het huishouden, dochters opvoeden die er een bredere waaier aan carrièremogelijkheden op nahouden. Zo zouden ze vaker ambities koesteren voor minder traditionele (en doorgaans beter betaalde) jobs. De overtuigingen van de moeder over genderrollen en werk hebben een grote invloed op hoe kinderen tegenover het klassieke verwachtingspatroon aankijken, maar het zijn de vaders die specifiek een belangrijke rol spelen in de professionele ambities van hun dochters. Alyssa Croft, de hoofdauteur van de studie en een doctoraatsstudent aan de afdeling Psychologie van de Universiteit van British Columbia verklaart dat uit het onderzoek blijkt dat “gelijkheid in het huishouden een manier kan zijn voor jonge vrouwen om een carrière te kiezen waarvoor ze tot nu toe uitgesloten werden”.

Voor het onderzoek werden 326 kinderen tussen 7 en 13 jaar bevraagd, samen met tenminste één van hun ouders.

Lees ook:Meeste jongens willen ‘spelende vader’ worden
Lees ook:Heeft je man een broer? Grotere kans op een zoon!
Lees ook:Grotere kans op autisme bij weer zwanger worden binnen 36 maanden
Lees ook:Actieve vaders maken kinderen slimmer
Lees ook:Papa’s: ga met jullie dochters sporten!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>