Heeft je man een broer? Grotere kans op een zoon!

Mannen kunnen het geslacht van hun toekomstige kinderen inschatten aan de hand van het aantal zoons of dochters dat hun ouders op de wereld hebben gezet. Dat blijkt uit Brits onderzoek. 
De studie aan de universiteit van Newcastle toont aan dat de genen van een man voor een belangrijk deel bepalen wat voor nageslacht hij verwekt. De genen van een vrouw zouden veel minder van invloed zijn.

De onderzoekers bestudeerden 927 familiestambomen met informatie over ruim 500.000 mensen in Noord Amerika en Europa vanaf het jaar 1600. Uit de gegevens blijkt dat mannen met veel broers een verhoogde kans hebben om een zoon te krijgen. Mannen die vooral zussen hebben, verwekken juist vaker een dochter. Volgens hoofdonderzoeker Corry Gellatly is dat principe mogelijk de verklaring voor het natuurlijke evenwicht tussen het aantal geboren jongens en meisjes in bevolkingsgroepen.

“Het gen dat bepaalt of mannen meer zonen of meer dochters verwekken, zorgt er waarschijnlijk voor dat het aantal mannen en vrouwen in de bevolking ongeveer gelijk blijft”, aldus Gellatly.

“Als er te veel mannen in een bevolkingsgroep zijn, zullen vrouwen makkelijker een partner vinden. Mannen die meer dochters krijgen, geven dan dus vaker hun genen door, wat ervoor zorgt dat er in de volgende generaties weer meer meisjes worden geboren.”

Volgens de laatste cijfers van het CBS werden er in 2007 in Nederland 92560 jongens geboren en 88767 meisjes.

Lees ook:Steeds meer kinderen hebben ADHD
Lees ook:Rapporten van meisjes beter dan van jongens
Lees ook:Meeste jongens willen ‘spelende vader’ worden
Lees ook:Eenderde huidige baby’s zal 100 jaar worden
Lees ook:Meer meisjes in tropische klimaten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>