Grotere kans op vroeggeboorte als moeder zelf ook vroeg geboren is

Vrouwen die te vroeg geboren zijn hebben een grotere kans op een baby die te vroeg geboren wordt, zo is gebleken uit onderzoek van het Sainte-Justine University Hospital in Montreal, gepubliceerd in het medisch tijdschrift Obstetrics & Gynecology. Uit het onderzoek bleek dat vroeggeboren (voor 37 weken zwangerschap) vrouwen een 40 procent hogere kans hebben om zelf een vroeggeboren baby te krijgen. Hoe eerder de moeders geboren zijn, hoe groter de kans dat het zelfde geldt voor hun nageslacht. Voor het onderzoek zijn de medische gegevens van 900.000 vrouwen uit de Canadese provincie Québec gebruikt, die minstens 1 baby hebben gekregen. De eerste groep bevatte alle vrouwen die binnen 32 weken geboren waren. De tweede groep tussen de 32 en 36 weken en de laatste groep bevatte alle vrouwen die na 40 weken ter wereld kwamen.
Bij de vrouwen die zelf voor 32 weken zwangerschap geboren waren, had gemiddeld 14 procent een premature baby. Van de vrouwen die tussen de 32 en 36 weken geboren waren had 13 procent een te vroeggeboren baby. Van de laatste groep had 10 procent een vroeggeboorte. “We willen geen paniek zaaien” zegt een onderzoeker.  “Zelfs als 14,2 procent van de vroeggeboren vrouwen een premature baby krijgt,  moeten we niet vergeten dat 85 procent van de baby’s wel pas rond de 40 weken geboren wordt. Bovendien blijft de meerderheid van de vroeggeboren baby’s leven.”

Lees ook:Overlevingskansen vroeg geboren baby’s flink toegenomen
Lees ook:Te vroeg geborenen vaak introvert en onzeker
Lees ook:ADHD heeft meer kans bij te vroeg geboren kids
Lees ook:Ken jij alle risico’s van vroeggeboorte eigenlijk?
Lees ook:Speentje voor prematuurtjes ontwikkeld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>