Tweede kinderen socialer dan oudere broers of zussen

Tweede kinderen in een gezin zijn vaak socialer dan hun grote broer of zus. Ze delen meer, zijn gehoorzamer en konden zich beter in een ander verplaatsen, zo concludeert sociaal wetenschapper Sheila van Berkel, die volgende week aan de Universiteit Leiden promoveert op dit onderwerp. Er zijn volgens haar verschillende redenen voor de verschillen in gedrag tussen oudste en jongste broers en zussen. Jongste kinderen hebben interactie met hun broer of zus en kunnen gedrag van hen afkijken. Ook hebben ouders al ervaring met opvoeden wanneer hun jongere kind ter wereld komt, waardoor ze mogelijk meer aandacht besteden aan de sociale ontwikkeling van de jongste.
Daarnaast kijken jongste kinderen hoe de oudere kinderen en de ouders met elkaar omgaan. De onderzoekster bezocht vier jaar lang 390 gezinnen met twee kinderen. Aan het begin van het onderzoek waren de oudste kinderen drie en de jongste één jaar oud. Deze bevindingen gelden voor zowel oudste als jongste jongens én meisjes. Waar wel een verschil in zit is in de impulsiviteit van meisjes met een oudere broer. Zij waren op hun derde minder impulsief dan hun oudere broers toen die drie waren, aldus Van Berkel. In gezinnen met alleen meisjes of alleen jongens kan imitatie een grotere rol spelen dan in gezinnen met een meisje en een jongen. Maar bij twee kinderen van hetzelfde geslacht komt het ook eerder voor dat zij zich van elkaar willen onderscheiden.

Lees ook:Oudste kind in gezin vaak ook het slimste kind
Lees ook:Oudste kind in het gezin egoïstischer dan broers of zussen
Lees ook:Grootste pesters zijn de ‘grote broers’
Lees ook:Oudere kinderen intelligenter en groter
Lees ook:Je dochter maakt je andere kinderen liever

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>