Oudste kind in het gezin egoïstischer dan broers of zussen

Het oudste kind in een gezin schijnt geoïstischer te zijn dan de broers of zussen. Ze werken minder samen en wantrouwen anderen sneller. Als ik in de diverse gezinnen om me heen kijk, ben ik het daar niet echt mee eens. Ook bij mijn eigen kinderen, durf ik te stellen dat de jongste zich toch echt wel een klein beetje egoïstischer op kan stellen dan de oudste. Hoe zit dat bij jullie?Dit het oudste kind egoïstischer zou zijn, blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de Universtiteit van Montpellier, zo meldt het tijdschrift New Scientist. Zij onderzochten een groep van 400 broers en zussen, die moesten deelnemen aan een financieel spel gebaseerd op vertrouwen. Eerstgeboren kinderen bleken hierbij het meest zelfzuchtig. Ze gunden in vergelijking met hun jongere familieleden anderen minder geld wanneer ze niet zeker konden stellen dat ze het terug zouden krijgen.
Opvallend is dat hetzelfde niet op gaat voor enig kinderen; zij vertoonden hetzelfde gedrag als mensen met een oudere broer of zus.
Volgens de onderzoekers is het gedrag te verklaren doordat de oudste kinderen bij de geboorte van een broertje of zusje niet meer alle aandacht van de ouders krijgen.
Jongere kinderen hebben echter hun hele leven deze aandacht moeten delen.

Lees ook:Oudste in het gezin vaak hoogste I.Q.
Lees ook:Grootste pesters zijn de ‘grote broers’
Lees ook:Tweede kinderen socialer dan oudere broers of zussen
Lees ook:Kinderen gelukkig als mams dat is – vader doet er niet toe
Lees ook:Oudste kind in gezin vaak ook het slimste kind

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>