Je dochter maakt je andere kinderen liever

Heb je een dochter in je gezin? Dat komt je andere kinderen ten goede. Zussen maken namelijk liever. Grappig, want als ik mijn eigen dochter soms hoor krijsen tegen mijn zoon, kan ik me vooral voorstellen dat hij er alleen maar gekker van wordt! 400 Amerikaanse gezinnen met minstens twee kinderen werden geanalyseerd. De conclusie was dat een broer of zus hebben een waardevolle bijdrage levert aan je leven, soms zelfs meer dan de ouders zelf. Een broer hebben heeft een bepaalde invloed, maar zussen konden echt een verschil maken. Opgroeien met een zus maakt je minder eenzaam, schuldig en angstig, en geeft je meer zelfvertrouwen. Je hebt ook minder kans op depressies, en bent guller, vrijgeviger en vriendelijker. Of die zus jonger of ouder is, maakt niet uit. Een verklaring zou zijn dat meisjes meer praten, problemen delen en gezinnen aanmoedigen opener te zijn tegenover elkaar. Ze zijn ook zorgzamer, gezonder en zorgen voor meer harmonie in het gezin.
“Een broer of zus hebben heeft meer invloed op je vriendelijkheid of vrijgevigheid dan de ouders”, aldus onderzoekster Laura Padilla-Walker van Brigham State University in Utah. “Ouders moeten dus zuster- en broederliefde aanmoedigen, omdat het een beschermend effect kan hebben tijdens de adolescentie.” Het effect van de broers en zussen was het sterkst in tweeoudergezinnen, waarschijnlijk omdat een ouder kind dan geen ouderrol opneemt ten opzichte van zijn of haar jongere broertjes en/of zusjes, wat de normale broer-en-zus-rol verandert.
Maar niet alle broers en zussen schieten goed op. Pure vijandigheid tussen broers en zussen vergroot de kans op delinquentie. “Elkaar beledigen en roepen zou ik proberen afraden in broer/zusrelaties, en ik zou ze proberen leren om samen te werken”, besluit professor James Harper in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Family Psychology.

Lees ook:Grootste pesters zijn de ‘grote broers’
Lees ook:Tweede kinderen socialer dan oudere broers of zussen
Lees ook:Oudste kind in het gezin egoïstischer dan broers of zussen
Lees ook:Enig kinderen hebben grotere kans op scheiden
Lees ook:Oudste in het gezin vaak hoogste I.Q.

1 Reacties // Reageer

One thought on “Je dochter maakt je andere kinderen liever

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>